woensdag 17 maart 2010

Gesol met museum

Geen nieuwbouw voor het Pieter Vermeulen Museum, adviseert het demissionair college van burgemeester en wethouders aan de nieuwe gemeenteraad. Want er moet fors bezuinigd worden.

Mijn hemel - wat een gesol met het museum.

In het verleden overleefde het tal van bezuinigingen, maar moest toch altijd inleveren.

De situatie nu is wel erg schrijnend. Het had een goed gebouw met prachtige uitbouw in IJmuiden (foto midden). Daar moest het weg van de gemeente. Er moesten woningen komen. Met veel moeite werd een oude school in Driehuis gevonden (foto boven). Te klein, maar goed: de gemeente had nieuwbouw beloofd in IJmuiden aan Zee.

En toen. Het museum werd afgebroken in IJmuiden. Maar nog steeds staan daar geen woningen. Het project is daar stilgelegd.


Conclusie: het museum had nog steeds in zijn prachtige gebouw in IJmuiden kunnen zitten, met de bijzondere Moerbergtuin er achter.

In het braakliggend terrein staat vandaag nog steeds het bordje Moerbergtuin, als herinnering aan wat was. Op de onderste foto zie het nog staan, met op de achtergrond het museum dat toen klaar stond voor de sloop.

Maar goed: het is uit te houden in Driehuis, want IJmuiden aan Zee zou immers komen. Tot vorig jaar dat de projectontwikkelaar zich daar terugtrok: economische crisis. Paniek.


Gelukkig zegt de gemeente een nieuwe projectontwikkelaar te zoeken. Het museum wil wel duidelijkheid. Hoe lang kunnen ze in Driehuis blijven? Dat pand moet immers ook op termijn wijken voor woningbouw.

En dan nu het voorstel om af te zien van nieuwbouw in IJmuiden aan Zee. Stel dat dat doorgaat. Het pand in Driehuis moeten ze vroeg of laat uit.


Waar moeten ze dan naar toe? De gemeente moet een ander pand zoeken. Dat is er eenvoudigweg niet.

Als het doorgaat, is het de doodsteek voor het museum. Ze moeten zich daar belazerd voelen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

ja nu was het nieuwbouw bij het binnen meer naast de marina mischien ook wel erg over de top voor een museum dat naar mijn iedee het meeste voorziet in low budget groeps bezoek van kinderen uit plaatselijke scholen , nu zit het wel heel erg in een verdom hoekje .een nieuw getemperd plan zou mooi zijn . of moest het maar eens voorgoed afgelopen zijn met deze idealistische reliek uit de ver vervlogen 70er jaren ? de Ambitieuzere kopstukken hebben dat schip al enige jaren verlaten daar.

Anoniem zei

Museum heeft een belangrijke educatieve rol en wordt veel bezocht door basisscholen. Echter gezien de kennis en betrokkenheid van onze bestuurders zijn zij daarvan klaarblijkelijk niet op de hoogte. Dump die koopgoot en gebruik het geld voor een sportzaal in Santpoort-Zuid en een adequate huisvesting voor dit museum. Investeer in de jeugd!

Anoniem zei

yep ik gloof dat onze gemeentelijke bestuurders nooit echt trots zijn geweest op dit
centrum voor natuur en milieu educatie als onderdeel van ijmuiden hier, anders was niet het
eerste wat omhoog komt bij bezuinigingen belangerijke prioriteiten stellen kan men dus niet ??? streelt een goed en nuttig educatief gebeuren het ego niet genoeg