woensdag 10 maart 2010

Geheimzinnige eenheid

Niet alleen de gemeente en Woningbedrijf Velsen waren verrast door de oefening gisteren van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten in IJmuiden, zoals vandaag in de IJmuider Courant staat.

Ook Zeehaven IJmuiden wist van niks. Medewerkers van het havenbedrijf kwamen af op het lawaai van de Cougar-helikopter die de BSB-militairen oppikte bij de IJmondhaven.

De gemeente werd maandag pas op de hoogte gesteld door de provincie. Snel verspreidde de gemeente gisteren tweehonderd brieven aan omwonenden van de Keetbergflat om ze op de hoogte te stellen.

Het Woningbedrijf, eigenaar van de sloopflat, wist gisteren ook van niks. Het bleek dat BK Grondlogistiek, dat de sloop begeleidt, er wel van wist maar dat hun mail bij het Woningbedrijf niet of niet op de juiste plek is aangekomen.

De BSB wilde al eerder komen oefenen in IJmuiden. Ze waren vorig jaar al onderweg naar Forteiland toen werden opgeroepen voor een spoedklusje bij de Ikea in Amsterdam.

De BSB is een geheimzinnige militaire speciale eenheid. Natuurlijk komt er wel informatie naar buiten. Meestal via De Telegraaf, zoals in 2005. Toevallig stond er afgelopen zaterdag weer een artikel over de BSB in die krant.

En er zijn filmpjes: kijk hier en hier naar het werk van de BSB.

Ze zijn overal bij betrokken. Veel in het buitenland, zegt teamleider Peter die ik gisteren even sprak. Bijvoorbeeld voor de bewaking van ministers op bezoek bij de militairen in Afghanistan.

Of als air marshalls, als bewakers van Holleeder toen hij in het ziekenhuis lag, als bewakers van 160 nachtelijke transporten met geheim materiaal toen de AIVD verhuisde, als bewakers van Karadic of als bewakers van transporten van De Nederlandsche Bank met miljarden euro’s.

Gisteravond stond ik in de kou achter de Keetbergflat te kijken hoe de heli landde en een team van zeven BSB’ers en twee honden afzette op het dak van de flat.

Ze konden niet beneden naar binnen omdat daar zogenaamd boobytraps lagen. Na een tijdje klinkt geschreeuw. De ’boef’ is gevonden op de zevende verdieping.

De foto’s zijn van de helioefening op Forteiland en bij de Keetbergflat, en van de BSB-duikers die zich klaarmaken bij de bunkers op Forteiland. Onderste filmpje is een testvlucht naar de flat van de heli.


PS: 's Avonds bij de flat, 's morgens al in Velserbroek bij de start van de boerderijschool.

Hart van Nederland filmde ook. Ik ben zelfs nog heel even (heel even maar) in beeld. Ook het Jeugdjournaal kwam nog op bezoek.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Het blijft toch allemaal erggg geheimzinnig daar in IJmuiden.
Héél eng!

Anoniem zei

mooi stukje zo .
leuke fotos . ik had het ook wel willen zien maar wist helaas van niets

Anoniem zei

alweer wat gemist,
en dan vandaag een explosief in de vissershaven, nu dacht ik toch echt laatst gezien te hebben dat iemand daar wat in het water kieperde