dinsdag 9 februari 2010

Bataviastad aan de Halkade

Er blijkt al jaren een plan van Ballast Nedam te hebben bestaan voor drastische verandering van het gebied rondom de Vissershaven in IJmuiden.

Het Velsense CDA wil weten waarom het niet wordt gerealiseerd. (Het CDA zegt overigens dat de IJmuider Courant zijn standpunt niet goed heeft weergegeven).

Nogal logisch lijkt me. Op de locatie is gekozen voor de IJmuider Delta.

Bovendien, zegt Zeehaven IJmuiden in de IJmuider Courant van vandaag: het is in strijd met het bestemmingsplan en met het provinciale detailhandelsbeleid. Bovendien zijn de IJmuidense toegangswegen niet berekend op 750.000 bezoekers per jaar.

Fisherman’s Wharf heet het plan. Op de blog zie je er tekeningen van. Let op de boot! Het was een grootschalig detailhandelsproject zoals Bataviastad bij Lelystad.

Ballast Nedam stuurde eind januari een brief naar het CDA Velsen met uitleg waarom het is afgeblazen. Daarin staat:

,,Fisherman’s Warf was een ontwikkeling die IJmuiden weer op de kaart kon zetten door zich optimaal te promoten als vis- en outletstad.
Door de typische VOC-bebouwing te mengen met het dorpse Volendam én met de badplaats Scheveningen zou je een goede combinatie krijgen van musea, outlet, visrestaurants en speciale viswinkels.''

,,Deze ontwikkeling zou IJmuiden transformeren tot een plaats die in trek zou zijn bij jong en oud, inwoner en recreant. Fisherman’s Warf zou zorgen voor een tweede economie in IJmuiden die meer dan 700 banen zou creëren.
Daarnaast zouden circa 750.000 bezoekers per jaar komen. Het zou een aanvulling zijn op het bestaande centrum.''

,,Het was uitgelezen kans voor de Halkade. Zonder toekomstige groei hebben de huidige winkels geen overlevingskans.
Om het plan te verwezenlijken was een uitkoop nodig van de ondernemers aan de Halkade en de Dokweg/Vissershavenstraat.
Alle eigenaren en huurders zouden meemoeten naar de nieuwbouw. We dachten ook aan een automobielcarrousel in de Spoorwegdriehoek waar de autobedrijven geherhuisvest konden worden.''

PS: Zaterdag zijn er rozen gelegd bij de graven van schrijvers op Westerveld in Driehuis.

1 opmerking:

Anoniem zei

en dan nog een trein lijntje van uit haarlem er naar toe ! dan was het helemaal af,,,
mooi tekening dat wel.
ik vind dit nu wel eens iets . op die plaats gebeurt verder niet zo veel .