vrijdag 18 december 2009

Tips voor een Brede School

Blogjes moesten even wachten. Dinsdag werd ik opgeslokt door het draagvleugelbootnieuws. Een enorm vernietigend rapport.

Woensdag: eens een dagje vrij. Stoeien met Ziggo: kennen jullie dat? En gisteren bij de recherche in Den Bosch voor een verhaal voor de IJmuider Courant. Maar daarover leest u later meer.

Ik wilde nog even wat kwijt over iets anders: de Brede School. De Hoeksteen in Velserbroek wordt zo'n Brede School.

Ik praatte er voor de krant over met de directeur (even binnenkijken). Wat is een Brede School? Je kunt het hier wel lezen, maar dan zegt dat abstracte begrip je nog niets.

De gemeente wil dolgraag Brede Scholen. Zij noemen het 'een ontmoetingsplaats in de wijk'.

Het allermooiste is als een school fysiek samengaat (in één gebouw of aansluitende gebouwen) met allerlei diensten: een buurthuis, een bibliotheek, een huisarts… noem maar op.

En anders zouden in een school activiteiten voor de buurt georganiseerd moeten worden.

De gemeente deed pogingen tot Brede Scholen. In 2000 in Oud-IJmuiden, met De Klipper-Sluiswijk (toen Comitéschool) en De Vuurtoren en buurthuis De Brulboei. Het ging met horten en stoten en mislukte in 2005: er was geen geld meer.

Daarna kwam een poging voor Groot Helmduin in IJmuiden: dat sneuvelde op het geld (lees er over hier, hier en hier). En het initiatief voor een Brede School in Velsen-Noord? Komt maar niets van terecht.

Wat zie je dan gebeuren? De basisscholen doen het zelf. Zo is de Jan Camperschool uit Driehuis een Brede School geworden. Met een eigen definitie voor Brede School: uitsluitend voor de leerlingen. En nu De Hoeksteen.

Directeur Eric Boeijenga van De Hoeksteen (foto boven in hetmidden) vertelde me over een meeting van alle Velsense basisscholen over het Brede School-idee.


Heel veel scholen in Velsen denken er over na. Ik hoorde van de directeur van De Vuurtoren dat hij werkt aan de vorming van een Brede School.

Wat opvalt is dat de Jan Campert en De Hoeksteen hun Brede School buiten de gemeente om opzetten.
,,We doen het voor onze kinderen'',, legt Boeijenga uit. ,,Dat is de primaire drijfveer. Niet omdat de gemeente het wil.'' Hetzelfde hoorde ik op de Jan Campert.

Boeijenga: ,,De gemeente wil graag partij zijn bij ons. Maar ik hoef geen zak met geld. Geef liever iets gefundeerds, iets dat blijft.''

Een zak geld is veel te riskant, hoor je hem denken. Brede School, gemeente en geld: geen gelukkig huwelijk. Boeijenga heeft een beter idee. Nu moet hij alle contacten onderhouden met diegenen die cursussen aanbieden in zijn Brede School. En de volgende schooldirecteur die een Brede School begint, moet dat ook.

Boeijenga: ,,De scholen hopen dat de gemeente een coördinator Brede School instelt. Alle scholen met een Brede School hebben immers straks te maken met dezelfde organisaties. Het is veel handiger dat alles via één persoon verloopt.''

De staatsecretaris denkt er net zo over. Gratis advies kost niks, zou ik zeggen tegen de gemeente.

(Alle foto's zijn gemaakt op De Hoeksteen)

PS: Overval op restaurant in IJmuiden op 10 september? De krant weet van niets. Wie weet er wat?

1 opmerking:

Fokke Zaagsma zei

Uit de Flevocourant van zaterdag:

IJMUIDEN – De politie heeft een 23-jarige man uit Lelystad aangehouden op verdenking van het plegen van een overval op een restaurant in IJmuiden, op 10 september. De man nam toen onder bedreiging van een vuurwapen geld weg uit de kassa en ging er vandoor. Hij is inmiddels op last van de rechter vastgezet en komt in januari voor de rechter.

Fokke