dinsdag 29 december 2009

Roze in IJmuiden

Ik vind het altijd wel leuk in het buitenland: allemaal huizen in vrolijke, andere kleuren. Blauw, geel, rood, groen en roze wisselen elkaar af.

Zouden ze hier ook eens moeten doen. Maakt het allemaal wat frisser en zonniger.

Maar ja, in Nederland willen we dat niet. Lees maar hier, hier en hier.


Snackbar Rocky in IJmuiden veranderde enkele maanden geleden van wit in roze. Dat mag niet van de gemeente Velsen. Buurtbewoners vinden Roze Rocky ook 'lelijk'. Kijk even naar de brief van de gemeente onderaan. Even op klikken.

Ik heb me inmiddels laten vertellen dat Rocky ook eens oranje was, bij een EK- of WK-voetbal in het verleden.

De uitbater vindt het gewoon leuk om de zaak een ander kleurtje te geven (in de krant en op de site wordt hij ten onrechte de eigenaar genoemd: maar dat is een ander).

De andere kleur voor Rocky vindt de uitbater gewoon goede reclame. ,,En zo'n stuk in de krant over de ophef over de kleur vind ik alleen maar gratis reclame'', zei hij tegen een college van me.

De gemeente probeerde me uit te leggen dat ze objectief oordeelt over kleuren van panden. Dat doet ze aan de hand van de Welstandsnota.

Zo mag een pand niet te veel afwijken van de panden rondom. En moeten niet-deskundigen een felle, contrasterende kleur ook storend vinden.

Maar het blijft natuurlijk hoe dan ook subjectief. Ik ken diverse witte panden in IJmuiden die niet stroken met de bakstenen panden rondom.
Contrasterend wit is echter blijkbaar geen probleem. Rocky moet ook weer wit worden. Een argument, misschien: wit is geen kleur.

Waarom zou Rocky niet roze mogen blijven? Op 250 meter van Rocky is een hele wijk roze geschilderd. Kijk hier maar eens in de Evertsenstraat. Of nog duidelijker: in de Planciusstraat.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Jammer dat de link naar de welstandsnota op de site van de gemeente niet werkt.

Fokke Zaagsma zei

Hoi,

Bij mij werkt 'ie wel.

Je kunt hem ook vinden op www.velsen.nl.

Tik in het gele vak (digitaal loket) 'welstandsnota' in.

Dan vind je de nieuwste versie van de nota uit 2006.

Succes,
Fokke

Anoniem zei

Fokke vanochtend zag het pand er mooi uit gekleurd in de sneeuw,wit is geen kleur en zwart ook niet,maar waarom zo moeilijk,rocky had het druk het en maakte leuke reclame hierdoor,fijne jaar wisseling fokke