dinsdag 8 december 2009

Journalisten vergeten

En opnieuw zijn ze de journalisten vergeten. Altijd bij rampenoefeningen. Ze proberen alles zo realistisch mogelijk te maken. Maar altijd vergeten de oefentijgers dat er veel pers afkomt op een ramp. En dat element bouwen ze nooit in bij een oefening.

Zo ook niet bij Livex, de oefenramp van brand op een schip van DFDS Seaways en de evacuatie van passagiers. Gisteren was ik bij de presentatie van het evaluatierapport in het stadhuis in IJmuiden. Lees daarover hier en hier.

Tijdens een echte ramp zijn journalisten de storende factoren. Voor de hulpverleners in coördinatiecentra en voor hulpverleners bij de ramp.

Niet dat we bewust lastig zijn, maar wij willen gewoon zo snel mogelijk zoveel mogelijk informatie. En daarbij houden we ons heus wel aan regels - al zijn er natuurlijk ook in mijn vak figuren die het niet zo nauw nemen.
Dus is het goed rampen te oefenen mét journalisten. Dat is de werkelijkheid.

Eén conclusie in het rapport verbaasd me weer. Er staat: 'De voorlichters voor de pers werden te laat op de hoogte gesteld over de voortgang van de oefening en de evacuatie'.

Leren ze het dan nooit? Herinner de grote scheepsbrand van 2007 in Velsen-Noord. Belangrijkste conclusie van de overheden toen: de communicatie naar journalisten was slecht. Moest beslist worden verbeterd.

En dat ik dit nu aanhaal is niet vanwege mijn vakgenoten. Nee, het is voor u, als gewone Velsenaar. Want als u wilt weten wat er aan de hand is bij een ramp kijkt u tv, internet en leest de krant. U bent afhankelijk wat journalisten vertellen.

Dus kunnen voorlichters maar beter goed en snel op de hoogte zijn van een ramp. Daarmee voorkom je ook lastige journalisten tijdens rampen, die op zoek gaan naar informatie omdat ze die van voorlichters niet krijgen.


De middelste foto komt uit het verslag van figurant Pascal Scheffers. De onderste foto is van het fotoverslag van KNRM Hansweert.


PS: Filmpjes van Frits Houtgraaf van de kerstboom in IJmuiden: filmpje 1 en filmpje 2.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi fokke er waren wel fotografen uitgenodigd ,dus die waren er wel,zelf had ik een mooi plek op de johanna louisa als fotograaf van nieuwsbladijmuiden .

Anoniem zei

Een journalist moet zelf het nieuws opzoeken en niet andersom. Je wordt toch ook niet uitgenodigd voor een bankoverval, een uitslaande brand of een aanrijding?

Anoniem zei

Trouwens, wanneer krijgt deze krant eens een professionele website? Het gebeurt heel vaak dat er bij het artikel staat dat er 0 reacties zijn terwijl er wel een aantal reacties zijn geschreven.

Fokke Zaagsma zei

Natuurlijk moet een journalist zelf het nieuws opzoeken.

Maar als overheidsinstanties bij diverse rampen constateren dat de persvoorlichting slecht werkt, dan moeten ze dat verbeteren.

En vergeet niet: overheden hebben informatie tegenwoordig zo gigantisch ontoegankelijk gemaakt voor journalisten, dat we wel zijn aangewezen op voorlichters. Die helaas vooral beelden verkopen in plaats van feiten.

Fokke

PS: Over de IJC-site: dat klopt helaas. De reacties verschijnen op de site van het Haarlems Dagblad, inderdaad een andere krant. Dat schijnt niet veranderd te kunnen worden. Inderdaad: onbegrijpelijk.

Anoniem zei

fokke haarlemsdagblad is toch ook ijmuidercourant,ze kunnen toch bij de telegraaf intern toch wel zorgen dat het op yc komt.toch zie ik ook wel reactie op yc staan

Anoniem zei

Wanneer er sprake is van een ramp of andere noodsituatie heb ik liever dat men zich bezighoudt met het veiligstellen van evt slachtoffers dan met het schrijven van een invitatie voor de dames/heren journalisten.

Fokke Zaagsma zei

Ja, dat klopt volledig.
Maar u wilt toch ook informatie over een ramp.

Neem een ammoniaklek. Uitstekend dat de slachtoffers gered worden, maar als u in de buurt van het lek woont wilt u weten wat er aan de hand is en wat voor gevaar u loopt.

En daarvoor raadpleegt u het werk van journalisten. Vindt u dan niet dat zij goed geinformeerd moeten worden tijdens een ramp?

Fokke

Anoniem zei

Fokke je heb helemaal gelijk en door
info van instanties hoor je wat er gaat gebeuren,vanochtend was het feest bij expert wisker hans klk deed het leuk een mooi openings truk voor de winkel zie filmpje op www.nieuwsbladijmuiden.nl morgen ook in de ijmuidercourant staat een verhaal met een mooie foto.