donderdag 3 december 2009

Alleen nette mensen in de Keetbergflat

Een paar maanden geleden greep de Velsense brandweer zijn kans. De Keetbergflat stond leeg. Een prachtige plek om goed te oefenen.

In de lege woningen werden stevige brandjes gemaakt. De eerste woning die de oefencoördinator `in de fik` stak, was natuurlijk zij eigen vroegere woning.

Altijd prachtig gewoond op een van de hoogste etages, zei hij. Maar altijd die lift kapot. En het werd asociaal.

De flat wordt gesloopt.

Na een lange tijd van praten.

Woningbedrijf Velsen heeft een boek laten maken over flat. Kijk naar een filmpje over de presentatie van IJmuidenaar Frits Houtgraaf (zoek mij).

De oude foto's op deze blog zijn ook van Frits. Hij maakte de foto's rond 1967, toen de flat werd gebouwd. Frits was zeventien jaar en timmerman. Hij bouwde de Keetbergflat, en andere flats in Zeewijk.

,,Ik herinner me dat de eerste palen de grond in gingen van de Keetbergflat", zegt hij. ,,Ze werden geheid. Om de 25 centimeter stond een streepje. Ik had wat ze een kalender noemde en moest bijhouden hoeveel streepjes in de grond verdwenen."

Ze zijn nu bezig met de asbestverwijdering in de Keetbergflat. Al zei Woningbedrijf-directeur Ted Kuné gisteren dat de flat al werd afgeknabbeld met een grote knijper. Zover is het nog niet.

Het siert Woningbedrijf dat ze in het boek de zwarte periode van de flat niet ontwijken. Onverbloemd komen zaken aan de orde als het vandalisme, de zelfdodingen door springers en het gedrag als plassen in de lift. Zeggen zoals het is: dat kunnen IJmuidenaren waarderen.

En daarbij hoort dus ook het noemen van de prachtige dingen van de Keetbergflat. Vooral: het uitzicht. Zoals van de achtste verdieping.

Bij de oplevering was de flat heel gewild. Er was zelfs een commissie die selecteerde wie er mocht komen wonen. Alleen nette mensen waren welkom.

In het boek staan de regels die de eerste huurders meekregen van de directeur van verhuurder Woningstichting Velsen. Zoals:

- 'Drogen der was kan beslist niet op de galerijen geschieden. Die zijn te vergelijken met een verhoogd trottoir'

- 'Wees vriendelijk tegen uw flatbewoners. Waak ervoor regelmatig op koffie of theevisite te gaan bij uw buren. Een spaarzame visite zal vreugde schenken aan uw huisgenoten'

En tot slot:

'Ik zie dit als een modelflat, bewoond door 144 zorgvuldig uitgekozen huishoudens, waartoe u ook behoort.'

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke een prachtig stukje verslag op je blog.

gr frits

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Pim vd Horst zei

Fantastische tip om niet te vaak bij de buren op visite te gaan!

Ina zei

het was een leuke bijeenkomst, inderdaad een heel eerlijk verhaal m.b.t. de overlast en als kers op de taart nog een mooi boek gekregen. Mooie foto's, goede verhalen en voor mij als niet geboren Velsenaar leuk om de ontstaansgeschiedenis te leren kennen. Hopelijk weten de toekomstige bewoners hun nieuwe woonomgeving te waarderen zodat de Keetberglaan voor altijd een positieve klank blijft houden. Per slot van rekening wonen er nog meer mensen aan de Keetberglaan en niet alleen in de inmiddels ex-flat. Ik had pas laat in de gaten dat jij er ook was, Fokke, moest ook zoveel mensen handjes geven...