vrijdag 6 november 2009

De Orionflat of dat flatgebouw aan de Orionweg

De meneer voert een soort kruistocht. Al eerder kwam de IJmuidenaar langs om zijn ongenoegen te uiten. College Bart Boele had hem ook al eens aan de telefoon. Gisteren stond hij aan de balie en vroeg naar mij.

Het gaat hem om de Orionflat. Hij haalt een krantenartikel uit zijn zak. Van mij, over de basisschool De Klipper-Zeewijk die nieuwbouw moet krijgen op de plek van de flat van twaalf verdiepingen aan de Orionweg. Die flat (foto boven) wordt immers gesloopt in 2013.

Ik noemde die flat de Orionflat, zoals IJmuidenaren de flat volgens mij noemen. En dat was tegen het zere been. Want de meneer, al behoorlijk op leeftijd, woont namelijk in woongebouw van vier verdiepingen naast die flat. En dat woongebouw heet De Orion (foto onder).

,,Telkens als jullie over de Orionflat schrijven, denken de mensen dat mijn gebouw wordt gesloopt.''
Ik: ,,Maar er staat toch telkens bij dat het om de twaalfhoogflat gaat? Iedereen in IJmuiden noemt die flat de Orionflat.''

Dat zag ik helemaal verkeerd. ,,Jullie moeten schrijven: de flat die aan de Orionweg staat.'' We kwamen er niet uit. Hij zal nog wel vaker langskomen, denk ik.

De Orionflat. Ooit eenzaam in de duinen. Met ruime woningen. Een aparte plek om te wonen. Mooi wonen in het begin - tot het verval inzette.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke er wordt van de keetberglaan een boek gepreseteerd kom je ook,daar staan oude foto,s in van onze stadsfotograaf uit de jaren 70,toen maakte hij al foto,s van zeewijk zijn archief schijnt vol met info te zitten.

14 november op naar sintnicolaas aan de loswal

Anoniem zei

Ik weet niet beter als IJmuidenaar dat de Orionflat toch echt de 12-hoog flat is. Als je het hebt over de Orionflat denk ik zeker niet aan de een van die twee 6 hoog flats die er naast staan. Die benoem ik simpel weg als laagbouw op de Orionweg aan de kant van de tennishal.

Anoniem zei

Deze meneer heeft m.i. gelijk. Misschien heeft dat flatgebouw aan de Orionweg een eigen naam, maar zeker niet de Orionflat.

Anoniem zei

Toen ik daar begon te werken hadden we het altijd over de twaalf hoog flat die gebouwd wordt,het waren de eerste 1008 wonnigen op de orionweg,ik werkte daar als eerste timmerman.

Dus fokke die meneer heeft gelijk.

Fokke Zaagsma zei

Oké, misschien heb ik ongelijk. Ik zal proberen het woord Orionflat te vermijden, al zal het in koppen nog wel eens opduiken. In koppen heb je namelijk niet zoveel ruimte.

Fokke

Anoniem zei

Fokke als stadsfotograaf en vroeger
timmerman,weet ik dat zeker.

Kijk ook in het boekje wat uitkomt van het woningbedrijf,daar staat leuke foto,s uit die periode.

wiggeltje zei

Die ouwe moet niet zo zeiken.
Ik woon er prima ;)

wiggeltje zei

En wat te denken aan al die fotografen die op 12 hoog professionele uitzichtfoto`s maken?
Dat kan je niet op 6 hoogt ;)

wiggeltje zei

een prachtige uitzicht heeft die flat :) En daar zit je dan lekker op je balkon te genieten ;)

maar nee, die flat staat de zeurende mensen in de weg :(

Het is bij ons echt sociaal, gezellig en lekker multicultureel ;)

Anoniem zei

Hij staat er nog steeds hoor! ik woon er ook nog, ga maar kijken. Het is immers al bijna 2015 en aan de flat wordt nog steeds gewerkt om het veiliger te maken.

Ze kunnen voorlopig geen nieuwbouw verrichten omdat ze geen geld hebben voor de verbeterde nieuwbouw. De gemeente wilt een flat waar een ondergrondse parkeerruimte is, logisch want anders kun je die flat gewoon laten staan. De nieuwbouw van de flat moet minsten zo zijn als de nieuwbouw waar vroeger de keetbergflat had gestaan. Dit zou nog best even kunnen duren. In de brief die de bewoners van de orionflat kregen stond er in dat er geen geld was voor deze ondergrondse parkeerplaats. Bij de orionflat is de leefbaarheid en zijn de leefomstandigheden in orde. Aldus de bewoners.