woensdag 23 september 2009

Jaarmarkt zonder publiekstrekker

Het luide gezoem de hele dag boven onze hoofden zullen we moeten missen.

Ryfas Helicopters mag dit jaar geen rondvluchten houden tijdens de Jaarmarkt in Oud-Velsen.
De heli was toch ieder jaar de publiektrekker: kijk naar de filmpjes hier en hier.

De gemeente zegt dat dit jaar de bomen te hoog zijn en het terrein niet veilig is. Morgen leest u er alles over in de IJmuider Courant.

Ook de vrijmarkt mag dit jaar niet doorgaan. Het is zo druk geworden op de vrijmarkt dat hulpdiensten het historische dorp niet meer kunnen bereiken. ,,Op de vrijmarkt kun je elkaar soms met moeite lopend passeren'', vertelt Sies Rotgans van de Jaarmarktcommissie.

,,Vorig jaar stond er ineens een man van de brandweer. Die wilde eigenlijk meteen het hele dorp laten ontruimen. Hij vond het onverantwoord.''


De vrijmarkt is spontaan ontstaan bij de Jaarmarkt, volledig buiten de organisatie om. De Jaarmarkt zorgt ieder jaar dat de hulpdiensten kunnen passeren, maar de vrijmarkt blokkeert de boel.

Op de vrijmarkt staan ook professionele handelaren. Het is geen markt van de bewoners van Oud-Velsen.

Behalve dan die ene mevrouw uit de Middendorpstraat die ieder jaar op de vrijmarkt aardewerk uit Frankrijk verkoopt. Dat aardewerk haalt ze speciaal voor de vrijmarkt uit Frankrijk, naar het schijnt. Zou ze al weten dat de vrijmarkt niet doorgaat?

Rotgans doet daarvoor zijn best. Hij heeft gisteren op alle dertig billboards in de gemeente een papier geplakt met de tekst 'Er wordt geen vrijmarkt toegelaten'.


Donderdag krijgen alle bewoners van Oud-Velsen een brief van hem. Zaterdag worden dranghekken geplaatst met een bord dat de vrijmarkt niet mag. En op straat worden flyers uitgedeeld met die boodschap en de reden.

Dit jaar is de Jaarmarkt dus een stuk soberder, maar nog wel met ruim tachtig kramen rond de kerk: kijk hier. Maar het is er ieder jaar erg druk en gezellig, dus dat zal het dit jaar ook wel worden.

PS 1: Geheimhouding over nieuwbouwproject Groot Helmduin in IJmuiden.
PS 2: De nieuwe burgemeester van Velsen wordt morgen geïnstalleerd. Lees hier over zijn afscheid met tranen.

9 opmerkingen:

Klaas (Nick) Strooker zei

Hoi Fokke , wat jij gezoem noemt vind ik herrie. Ben blij dat dat over is.

Anoniem zei

wel jammer fokke trouwens wel een mooie foto met dat schip op de achtergrond.

Anoniem zei

Die helikopter gaf alleen maar overlast. Elke keer als hij overkwam kon je wel stoppen met praten, in huis! Knap waardeloos dus. De gasten die een rondje maken met de helikopter is het natuurlijk leuk. Overigens heb ik nooit begrepen waarom er zo nodig een helikopter daar elke aanwezig moet zijn. Het zal maar eens een keertje neerstorten. Moet je ze dan horen. Lijkt me een goed besluit dat ze het dankzij de bomen het hebben verboden.

Anoniem zei

Nou Klaas, liever 1 zaterdag af en toe een helikopter boven m'n hoofd dan het hele jaar door die Corus-herrie en -stank van de overkant.

Anoniem zei

Onze dochters van 8 en 9 zijn al weeeeken fanatiek aan het knutselen om op de jaarmarkt hun eigengemaakte bakjes te kunnen verkopen. Sneu om om dit soort kul-redenen de vrijmarkt niet door te laten gaan. En vooral ook zo op het laatste moment. Een grote teleurstelling!!!

Fokke Zaagsma zei

Hoi anoniem,

Zou je het verhaal over je dochters willen vertellen voor de IJmuider Courant?

Je kunt me bereiken op
0255 - 56 18 24 (vrijdag)
of f.zaagsma@hdcmedia.nl

Dank je wel,
Fokke

Anoniem zei

Fokke maak een leuk verhaal van die meisjes.

Anoniem zei

De helikopter is jammer maar geen groot verlies, daar komt iedereen wel overheen. als je het allemaal van boven wil zien kun je tegenwoordig ook google Earth gaan proberen. niet hetzelfde maar ach. een alternatief voor de kneuterigheid van de vrijmarkt is toch een stuk moeilijker te vinden. Marktplaats geeft je toch niet hetzelfde gevoel. een zelfgemaakt bakje kopen bij kinderen die zich al weken tot maanden verheugen op de vrijmarkt is toch moeilijker om via internet te creëren.
De bereikbaarheid van het dorp Velsen als excuus gebruiken is natuurlijk ook flauwekul, er zijn 4 wegen het dorp in, via de kerk waar nooit vrijmark is geweest via de meervlietstraat of via de parkeerplaats, zelfs via de wandelpaden langs het kanaal is alles goed bereikbaar. Laat 1 van deze wegen vrij en er is geen enkel probleem. Misschien moeten de "bestuurders" van Velsen eens naar koninginnedag gaan in Amsterdam dan kunnen ze zien wat echt druk is.
Hoe vaak in de afgelopen jaren zijn de hulpdiensten uitgerukt? hoe vaak zijn ze gehinderd door het publiek?
Op dit moment staan de vrijmarkt "handelaren" al te wachten op de parkeerplaats tot ze morgen hun spulletjes kunnen gaan verkopen. er heerst verbazing bij de meeste. vragen als "dit straatje mag je toch wel staan hier kunnen geen auto's rijden, of hier op het veld is genoeg ruimte dat kan toch geen probleem zijn? komen allemaal op bij deze verkopers maar helaas morgen zullen de vele honderden mensen die op de vrijmarkt afkomen teleurgesteld worden en zich moeten vermaken met de kramen van de kerk. Het zal mij benieuwen hoeveel van deze mensen volgend jaar terugkomen om gezellig een rondje te maken rond de kerk met alle professionele handelswaar.
Ik zelf kies ervoor om morgen de hele markt links te laten liggen.

Anoniem zei

Ze kunnen toch voor de kids het veld van de heli gebruiken?

Handelaren kunnen een kraampje huren, want handel is commercieel.