vrijdag 18 september 2009

De Lerares Frans

Vandaag in de krant mijn verhaal over 25 jaar Vellesan College. Aanleiding: het jubileum. Ik sprak met zes docenten en oud-docenten.

Enkele anekdotes die de krant niet haalden, zoals over een sinterklaasfeest. Of beter gezegd: De Lerares Frans.

,,Er was een plaatsvervangend rector die dolgraag sinterklaas wilde spelen. Ik zie nog de aula vol met kinderen. Het was een takkenherrie, alles vloog door de lucht. Eén grote bende. Sinterklaas komt binnen, maar maakt echt geen enkele indruk. Geen van de leerlingen ziet hem staan. Alles gaat gewoon door.

Opeens wordt het doodstil in de aula. Ik zie sinterklaas kijken: kijk, ik heb toch nog iets van gezag. Maar ik zie de echte reden. Achter zijn rug is de lerares Frans binnengekomen.

Ze was heel klein, maar zo ontzettend streng. Ze sprong eens zo over het bureau om een leerling op zijn nummer te zetten. Leerlingen sidderden voor haar. Er waren leerlingen die alleen vanwege haar van het Vellesan gingen.

Ze betrapte me ooit nadat ik een sigaretje had gerookt in haar lokaal. Ze rook het en vroeg met zo’n agressie in haar stem: HEB JIJ EEN SIGARET GEROOKT IN MIJN LOKAAL? Ik geloof dat ik toen meteen gestopt ben met roken.’’

En een over eindexamens:

,,Ik herinner me de eerste dag van een eindexamen. We waren een kwartier bezig in het Willem de Zwijger-gebouw en twee shovels beginnen de straat op te breken. De mannen wilden niet stoppen met dat werk. Ik heb toen de eindexamenleerlingen een voor een bij de arm gepakt en heel stilletjes meegenomen naar een ander lokaal.

Daar zaten ze veel te dicht bij elkaar, veel dichter dan de voorgeschreven afstand van zestig centimeter. En juist toen kwam de inspectie langs. Dat flikt u me nooit meer, zei de inspecteur. Maar het had geen consequenties.’’

De foto’s zijn gemaakt op het Vellesan College.

8 opmerkingen:

Jiska zei

Leuk stukje om te lezen. Ik heb ook op het Vellesan gezeten en van dezelfde lerares Frans les gehad. Aan het einde van het vierde jaar moesten we een vakkenpakket samenstellen en bijna niemand koos voor het vak Frans. Toen bleek dat we in het vijfde jaar een nieuwe lerares zouden krijgen, hebben we toch nog met een groepje voor het vak Frans gekozen. En toch was het een leuke tijd :)

Anoniem zei

Leuke anakdote van die lerares Frans. Ik heb ooit ook zo'n lerares gehad op school. School was toen niet leuk. Veel kinderen hebben aan haar een trauma aan overgehouden. Ik hoop dat deze lerares dat niet heeft veroorzaakt.

Anoniem zei

Ik heb die lerares ook gehad. Heel streng, maar wat heb ik veel geleerd van haar.

Anoniem zei

Ik weet niet of we het allemaal over dezelfde hebben, maar ik heb zo'n lerares Frans gehad van ongeveer 1967-1968 op wat toen nog de Vissering Scholengemeenschap heette: juffrouw Baarspul. Haar strengheid was inderdaad omgekeerd evenredig met haar lengte en ik weet nog goed dat mijn ouders op de eerste ouderavond dachten dat ze een leerlinge was ipv leerkracht.

Anoniem zei

Ik heb ook les gehad van Baarspul en heb totaal geen klachten. Herinner me vooral haar liefde voor het land en de taal. Ze draaide zelfs (eens?) Franse platen in de klas.

Peter Kok zei

Ik heb ook nog les van Baarspul gehad. Dat was in 1970. Ze was inderdaad streng maar ook aardig. Ik weet me ook heel vaag te herinneren dat ze Franse chansons draaide in de klas. Dan heb ik daar zeker mijn liefde voor Charles Aznavour aan te danken. Leeft ze nog? Ze heeft later nog gedoceerd aan de VU, samen met, god hebben zijn ziel, Leo Langeveld. De laatste keer dat ik ze zag was jaren geleden, eind jaren tachtig, op het Leidseplein. Ze zaten toen in ik meen Lijn 5.
Nee Baarspul was streng maar aardig. Heel andere koek was ene Kramer. Die genoot ervan om zijn leerlingen een onvoldoende te geven. Dan kwam hij met een bijna sadistisch genoegen naast je staan; Monsieur Kok, un quartre. Jammer genoeg nooit les gehad van de Vries. Een imposante man, maar gemoedelijk. Die Kramer heeft mijn liefde voor de Franse taal verpes. Rest me nog te vertellen om de leraar Frans niet te verwarren met Willem Kramer, de leraar klassieke talen aan het Gymnasium Felisenum. Dat verdient deze door mij gerespecteerde man niet.

Peter Kok

Arjan zei

Leuk zeg fotos van het vellesan , ik had ook les van Kramer. Tijdje rond gelopen in het hoofd gebouw naast politie bureau maar ook in willem de zwijger later. Meneer Gemser (tekenen) kan ik mij ook nog herinneren ook het mavo gebouw met mevr. Helemiech handvaardigheid was een apart figuur. Ik zat 4 en 5 havo vwo ben een aantal keer blijven zitten jaren eind 80 begin 90

Hans van den Bogaerde zei

Leuk, die herinneringen. Ik begon bij drs M. (Mientje) van Slooten met Frans, Daarna Cor Kramer en Henk Hennie.
Maar: weet iemand nog iets over dr. Jelle Hoekstra (Maus), die Duits (probeerde) te geven?