woensdag 3 juni 2009

(Te) Soepeltjes nakijken

Eindexamens op de Velsense scholen.

Ze verliepen zonder echte problemen. Vandaag is de laatste dag.

De leraren krijgen het nog voor hun kiezen: het nakijken. Van enkele Velsense scholen vertellen leraren me eerlijk hoe ze het doen.

Namelijk: zo soepel mogelijk. ,,Je wilt toch dat je leerlingen slagen. Waar je ze maar een puntje kan geven, doe je het.''

Het nakijken is nog een heel werk. Geen kwestie van één keer doen en klaar.


Na een eerste keer nakijken volgt nog een overleg met vakbroeders (zeg maar alle economieleraren in Nederland) over hoe een bepaalde vraag geïnterpreteerd moet worden. Kun je daarna de examens weer doornemen.

,,En voor de derde keer pak je de examens van degenen die net op het randje zitten en zoek je waar je ze een puntje extra kan geven.''

Ieders nakijkwerk wordt weer nagekeken door een leraar van een andere school. Omdat alle leraren in Nederland soepel nakijken, hoeft dat geen problemen op te leveren.


,,Je belt elkaar een keer op om te peilen wat voor vlees je in de kuip hebt. Je hoort al snel genoeg of je er samen uitkomt.''

Stel dat de ene leraar vindt dat de ander echt te royaal is met punten, dan volgt weer een gesprek. ,,Als je er dan niet uitkomt, ga je middelen.''

Het ministerie van onderwijs vraagt zich af of het nakijken niet te soepel gebeurt. Daarom moeten dit jaar alle leraren een verklaring ondertekenen: 'We hebben dit werk nagekeken volgens artikel 41 en 42 van het examenbesluit'.

En dat betekent: middelen (het gemiddelde nemen bij onenigheid) mag vanaf dit jaar niet meer meteen gebeuren. Eerst moeten de leraren er alles aan doen om tot overeenstemming te komen.

PS 1: Gelezen over de nieuwe snelweg van Den Haag naar IJmuiden? Lees hier over deze Kustboulevard en bekijk hier het plan met de tekeningen. Er zijn al tegenstanders.

PS 2: Jomanda van Telstar wordt vandaag zeventig jaar! Peter, namens mij van harte gefeliciteerd.
Peter 'Jomanda' Zoontjes heeft zijn eigen persbureau (luister hier) en speelt natuurlijk luchtgitaar bij Telstar (kijk hier en hier).
Vanwege zijn zeventigste verjaardag in herhaling: Man bijt Hond op bezoek bij Jomanda.

(De bovenste foto's zijn gemaakt op het Ichthus Lyceum in Driehuis, de onderste op Felisenum in Driehuis)

Geen opmerkingen: