donderdag 23 april 2009

Vies water

De komende tijd merken IJmuidenaren er wel wat van. De bestrijding van de grote vlek grondwatervervuiling is begonnen. Strekt zich uit de Lange Nieuw tot het watertorenpark.

Het is een moeizaam projectje. Ze zijn er al jaren mee bezig. Niet altijd met succes.

De nieuwste aanpak behelst het boren van putten van tientallen meters diep. Pompen halen het grondwater er uit en leiden het naar een waterzuiveringsinstallatie. Die wordt in het watertorenpark gebouwd.

Alle informatie over het project leest u hier.

Nu worden de buizen gelegd die het grondwater naar de waterzuiveringsinstallatie moeten afvoeren. Zie foto boven.

Die zuiveringsinstallatie zal tien jaar (!) haar werk moeten doen om het water weer schoon te krijgen.

De gemeente liet weten dat de installatie niet zal opvallen in het park. Ze komt in de bosjes te staan en ze wordt half ingegraven.

Maar een presentatie van de Milieudienst IJmond suggereert een ander beeld. Daarin staat een voorbeeldje van zo’n zuiveringsgeval. Zie foto hiernaast en plaatje onder. Dat valt toch wel op.

Die presentatie kunt u hier vinden. Kijkt u meteen even naar de wegafsluitingen die er aankomen.

Het spul in het water is niet gevaarlijk voor de gezondheid, wordt gezegd. Daar hoeven de bewoners zich geen zorgen over te maken.

Maar op hun huizen moeten ze wel een beetje passen. Heel veel woningen in de buurt staan direct op het duinzand. Dalend grondwater (wordt weggepompt via de putten) kan huizen laten zakken en scheuren.

De pompen worden daarom voorzien van meters om te voorkomen dat het grondwater te veel zakt. Voor de start de werkzaamheden zijn opnames van de gevels gemaakt. Enkele huizen zijn voorzien van hoogtemerken: roestvrijstalen boutjes in de voegen. Op afgesproken tijdstippen wordt zo gecontroleerd of huizen verzakken.

PS: ik ga op vakantie! Tot over een week. Fokke

3 opmerkingen:

Anoniem zei

fokke een fijne vakantie je hebt het verdiend hoor,ik ga ook op vakantie genieten van de zon.

gr frits

Anoniem zei

Vanochtend waren er grote zwarte kabels over de kennemerlaan,jammer dat je nu opo vakantie bent leuk voor je weblog

Grondwatersituatie zei

Leuk bericht! 10 jaar pompen is nogal wat.