zaterdag 28 februari 2009

Filmpjes vliegtuigcrash

Op youtube wemelt het van de filmpjes over het neergestorte vliegtuig bij de A9. De dag van de ramp was veel informatie direct op internet te vinden. Ooggetuigen meldden zich op het web.

Wisten jullie dat bijvoorbeeld CNN het nieuws van de crash van Twitter haalde? Kijk hier naar Twitter tijdens de ramp. CNN had trouwens weer uitstekende internetverslaggeving.

Op youtube zie je nu animaties van het neerstorten (zie foto boven). Gemaakt met computerspelletjes waarmee je een vliegtuig bestuurt. Kijk eens hier of hier.


Deze is ook aardig: vliegtuig kwam over Velsen.

Kijk ook hier naar de route van de rampvlucht over Velsen.

Mijn favoriet is echter dit filmpje. Gemaakt uit een auto op de A9. Je ziet op een gegeven moment iemand op de vluchtstrook rijden, kijkend naar het wrak.
Met een noodgang komt een politiewagen dat afstraffen. Maar die remt zo hard dat hij bijna in een slip raakt. Erg gevaarlijke actie van de politie. (Foto onder: agenten op de vluchtstrook).

Verder:
- Beelden uit politiehelikopter.


- Indrukwekkende eerste beelden na het ongeluk.


- Alarm uit de verkeerstoren.

- De gewonden.

- Hulpdiensten.

- Foto’s.


PS: Ook de ambulances van post Velsen-Zuid hebben hulp verleend bij het neergestorte vliegtuig.

15 opmerkingen:

Anoniem zei

fokke hou je nou van sensatie,wel serieus blijven,de ramp is al erg genoeg,iedereen weet wel dat het op youtube staat filmpjes zat hoor,maar de ernst van alles moet serieus blijven.

Anoniem zei

Fokke,

Denk je niet dat de vluchtstrook bedoeld is voor hulpdiensten? En dat deze hulpdiensten onderweg waren en helemaal niet zitten te wachten op het geven van een boete?

De domme & gevaarlijke actie is dus echt gedaan door die bestuurder van het busje.

Anoniem zei

Beste Anoniem,

Natuurlijk is de vluchtstrook niet bedoeld om op stil te staan om te kijken naar een net gecrasht vliegtuig. Maar elke hulpverlener weet dat je nooit meer slachtoffers moet maken dan er al zijn en dat rust je red. Het is dus een zeer domme onbehouwe actie van deze politiemedewerkers. Deze mensen zijn dus niet capabel om hun functie uit te oefenen en behoren dus per direct op non actief gesteld te worden en discipliner gestraft te worden!
En laten we ook niet vergeten dat de meeste politie medewerkers er enkel en alleen voor hun eigen gewin stonden, als ramptoerist dus. Net als de medewerkers van Rijkswaterstaat overigens.
Kijk maar even verder in het filpje en op de vele foto's die je her en der kan vinden op het internet. Dus zoals elke hulpverlener weet, kan je niets betekenen neem gepaste afstand en/of ga weg!! Maar even ter info voor een ieder, een politieambtenaar is dan ook geen hulpverlener, maar een dienstverlener!

Groet, Cees

Anoniem zei

"En laten we ook niet vergeten dat de meeste politie medewerkers er enkel en alleen voor hun eigen gewin stonden, als ramptoerist dus."
Cees, ik neem aan dat je vroeger eens een nare ervaring met de politie hebt gehad. Anders had je je uitspraak wel enigszins genuanceerd. De politiemedewerkers stonden er namelijk NIET als ramptoerist, maar toch echt als hulpverlener, of zoals jij stelt dienstverlener. Bij een ramp als deze heeft de politie echter een ondersteunende taak, maar om dat nou meteen als "eigen gewin" en "ramptoerisme" te noemen gaat menet effe te ver. Ook wordt niet iedere politieman/vrouw afgerekend op een "onbehouwe" aktie. Er zijn voor iedere aktie namelijk verschillende invalshoeken, en jouw perceptie hoeft niet de visie van de politie te zijn, op dat moment. Denk voortaan effe na voordat je iets schrijft....

Anoniem zei

Hier een link hoe professionals denken over het maken van filmpjes,en geen hand uitsteken.

Ook die zou op je site moeten staan Fokke.Maar zal je hoogstwaarschijnlijk niet plaatsen in je Blog,omdat er juist gevraagd wordt door HD om te filmen ipv te helpen bij rampen!

Dat veranderd misschien de gedachtegang van jou en de rest van de sensatie-redactie van HD en omstreken.

http://www.webregio.tv/11764776/Uit_

Eric

Fokke Zaagsma zei

Hoi Eric,

Ik snap je niet zo goed.

Ik werk bij de IJmuider Courant, niet bij het Haarlems Dagblad. De link die je toevoegt wijst weer naar een filmpje van Webregio... Dat filmpje is ook nog gemaakt na de ramp.

Wat bedoel je met professionals die niet helpen? De hulpverleners? Of journalisten?
Je bedoelt toch niet (denk ik) dat journalisten als hulpverleners moeten optreden bij een ramp?

Lijkt me niet verstandig. Daar zijn we niet voor opgeleid. En we lopen de mensen die het wel kunnen en moeten doen in de weg.

Fokke

Anoniem zei

Hoi Fokke,

De politie functionaris die in beeld is in dat filmpje zegt toch duidelijk wat er gedaan moet worden na een ramp.

Ik doel alleen maar op het feit dat HDC,dus ook de IJmuider Courant,mensen aanspoort om te filmen in plaats van te helpen.


Ook een journalist kan mensen met lichte verwondingen op vangen,steun geven,dus helpen.

Het is niet persoonlijk,maar je lijkt mij erg sensatie geil,net als de rest van je collega's.Ook na de "ramp" met de connexxion boot,wordt er volop om materiaal gevraagd,terwijl de eerste zorg is om mensen te helpen na een ongeval,en niet eerst te filmen,en dan pas te handelen.

Uit andere reactie's op je blog blijkt ook dat het meer om de sensatie gaat!!

Anoniem zei

fokke,kunnen jullie geen afspraak maken,voor een gesprek dit gaat wel ver.

Anoniem zei

Ja fokke,dat is een goed idee,want ik denk dat hij heel erg boos is op je.Waarschuw je dan even dan film ik je,en zet het met je op je volgende blog

Anoniem zei

Boos is het juiste woord niet.

Ik vind alleen dat HDCmedia erg gericht is op de sensatie,en niets laat zien/horen van de ware hulpverleners.

Maak eens een Blog over de hulpverleners van die bewuste dag,laat hun eens aan het woord.
Dan pas doe je aan verslaggeving in de ruimste zin van het woord,nu juist niet!
Je Blog "jammer" slaat ook nergens op,nauwelijks reacties.Als jullie je willen verbinden met sensatie,moeten jullie gaan samenwerken,of in opdracht van SBS.

Daar horen dit soort artikelen en onderwerpen thuis.

Fijne dag en misschien tot later,als er weer een ramp(je) gebeurd,dan zien we of jullie/jou manier van werken anders is geworden.Wat overigens meer lezers opbrengt.

Anoniem zei

HDC en De telegraaf en nog meer bladen,zijn alle een,allemaal van de telegraaf

Fokke Zaagsma zei

Maar HDC Media is wel een zelfstandige dochter met, dat kan ik jullie verzekeren, een eigen redactioneel beleid.
Fokke

Anoniem zei

En of dat beleid juist is,laat ik dan maar weer in het midden.Het zou verschrikkelijk zijn dat je om Je Blog's nog meer vergelijken gaat worden met sensatie berichtgeving.
PS
Als je een sirene hoort trouwens,kan het elk hulpverlening's voertuig zijn tegenwoordig Fokke,ze hebben namelijk vanaf 01-03 jl dezelfde optische en geluid's signalen.Dus wees niet blij met een sirene :hoi een brand,het kan ook een vko zijn,of een bankoverval.

Dit ter info,

Fijne dag en volg vooral P2000.

Anoniem zei

http://www.lfr.nl/activiteiten/optische-en

Anoniem zei

Fokke hdc is zelfstandig,maar langzaam aan veranderd heel veel?
ook bezuinigingen gaan richting een krant voor alle lezers toe,dat zal met de jaren blijken.