vrijdag 2 januari 2009

‘Wat een idioten’

Ik kleed me om in de garage van de IJRB. Een groot stuk zeil scheidt de mannen van de vrouwen. Nieuwjaarsduik.

Stervensgoed, vinden sommigen vooraf. Paviljoen Noordzee weigert al jaren om zich aan te sluiten bij de grote Unox-nieuwjaarsduiken.

Ook dit jaar deed Unox weer pogingen om IJmuiden aan Zee in te lijven. Maar Noordzee houdt gelukkig de boot af.

Met de IJRB (verslag) en Rode Kruis Velsen houdt ze het op een Velsens, niet commercieel feestje. Met gratis bitterballen, warme chocomel, gluhwein en erwtensoep na afloop.

Gisteren doken volgens de organisatie precies 257 mensen bij IJmuiden in zee. Het was mijn debuut. Ik kreeg zelfs twee vaantjes vanwege het jubileum.

Eenmaal uit de IJRB-garage volgt de lange trip over het strand naar de tent bij het water. Ik voel het gevoel uit mijn tenen verdwijnen. Het aftellen begint als ik mijn badjas neergooi en slippers uitschop.

Als een waanzinnige hol ik naar de zee. Hoe sneller het achter de rug is, des te beter. IJs- en ijskoud water spoelt om mijn enkels. Mijn hersenen geven acuut de impuls: wegwezen! Ik zet door. Liggen, omdraaien, opstaan en weer hollen.

Als ik mijn handdoek pak, is mijn lichaam gevoelloos. Naast me staat een man te kijken. ,,Wat een idioten’’, mompelt hij tegen zichzelf.

Filmpje van de duik in IJmuiden: kijk hier.

(Nog een filmpje, en nog een).
Foto’s: kijk hier. En nog wat foto's.

1 opmerking:

Anoniem zei

Fokke geweldig knap hoor,en ook voor maaike en andere redacteuren?vind het een felicitatie waard,
Je moet wel veel moet hebben om het te wagen.ik vind het dapper hoor