dinsdag 20 januari 2009

Geheim overleg

Gisteren had ik geen tijd om een blog te maken.

Anders had ik het gehad over de Engelse jongeren die ik zaterdagochtend in IJmuiden van de boot zag komen (foto). We spraken over de steekpartij, ik met dikke jas, de jongeren rillend in een T-shirt.

Het was me al opgevallen tijdens de vakantie in Engeland: als ze uitgaan, is dat zonder jas. Hoe koud het ook is, hoe hard het ook regent. Waarom toch? ,,Dat doen de jongens nu eenmaal.’’

Of ik had geschreven over de arrogantie van de filmcrews die zo vaak filmen in IJmuiden, die meteen doen alsof de straat van hen is, zij Het Leven bepalen. Gisteren, bij vishandel Kras, proefde ik het weer.

Een kort gesprekje van mij met eigenaar Martin Gravemaker leerde al snel dat hij zweert bij kwaliteit en vakmanschap. Ik snap best dat hij geen ’Vies van Joop’ op de gevel wil (foto).

Stel dat de reclamespot een kijkhit wordt. Je wordt altijd herkend als de zaak ’van vies’. Hier nog een filmpje van Frits Houtgraaf over de opnamen.

Maar ik ga het hebben over een geheim overleg. Opnieuw roepen de IJmondondernemers op om de gemeenten Velsen en Beverwijk te laten fuseren. De volledige speech lees je hier.
Om de zoveel tijd klinkt het pleidooi. Maar de politiek durft het niet aan omdat IJmuidenaren gewoon IJmuidenaren willen blijven.

Zes jaar geleden hebben diverse politici uit Velsen en Beverwijk in het geheim overlegd over een fusie. Ook Heemskerk zou daarbij kunnen horen. Stiekem legden ze de kiem voor een samensmelting.

Niemand durfde het hardop te bevestigen voor de krant. Ze noemden zich het Millennium-overleg. Het overleg vond plaats in het restaurant bij de Noordersluis (symbolische plek tussen de gemeenten). Toen heette het restaurant Millennium (foto), nu Op de Sluizen.

Er deden gemeenteraadsleden mee uit Velsen en Beverwijk, en ook een wethouder uit Beverwijk. Enkele van deze raadsleden zitten nog steeds in de raad.


PS: Gekrijs in de duinen van IJmuiden!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

een jaar of 3, 4 geleden was ik met lief in New Castle, in januari, berekoud...Wij keken de ogen uit, want bijna alle jeugd, jongens én meisjes liepen daar zonder jas. Dunne t-shirts, navelvodjes enz... Die middag was een belangrijke wedstrijd tussen New Castle United en vast nog een andere ploeg (anders zinloos!) en we kwamen drommen mensen tegen in zwart-witte shirts, jong en oud. Zeer velen zonder jas, echt niet te begrijpen terwijl wij toch echt niet zulke kou-kleumen zijn.

Anoniem zei

Ook in het gemeentehuis van Velsen was gisteren geheim overleg. De lokale omroep schijnt bijna failliet te zijn. De gemeente moet bijspringen, terwijl bij andere organisaties de geldkraan (met subsidie) is dichtegdraaid. Ik had de hoop dat je daar op doelde met geheim overleg, maar helaas.

Veel verenigingen kunnen hun hoofd maar nauwelijks boven water houden. Een lokale omroep waar altijd maar problemen zijn, nooit echt nieuws te zien/horen is, kan zomaar om geld bietsen bij de gemeente. Ik vind het heel erg, dat dit zomaar kan. Wat mij betreft een dikke onvoldoende voor de gemeente dat ze zich daar voor laten lenen.

Marja

Anoniem zei

Ijmuidenaren willen nou eenmaal ijmuidenaar blijven. Niks samenvoegen. mag misschien kneuterig zijn, maar daarom wil ik niet ergens anders wonen. Lekker in het eigenwijze Ijmuiden.

Fokke Zaagsma zei

Beste Marja,

Dit meldt de gemeenet me:

,,Hallo Fokke,

Er is hier niets bekend over een overleg met het bestuur van Seaport TV/FM dat maandag plaats zou hebben gevonden.
De Velser Omroep Stichting krijgt nagenoeg dezelfde subsidie als vorig jaar. Er is niets bekend over een aanvullende aanvraag.
Een reactie op de vraag of Seaport TV/FM failliet gaat als er geen extra geld komt kunnen we dan ook niet geven.''

Groetjes,
Fokke

Anoniem zei

Beste Fokke,

Ik werk zelf in het gemeentehuis en weet dat er maandagavond een overleg was. Er kwam een delegatie van Seaport om geld bietsen bij de gemeenteraad. Hier waren mensen bij van een paar politieke partijen, ik heb in elk geval die man van Velsen Lokaal gezien en een man van het CDA.

Marja is niet mijn echte naam, maar ik wil mijn baan niet kwijt, dus blijf ik even zo heten, goed?

Anoniem zei

Het gaat inderdaad heel slecht bij Seaport.

Het vorige bestuur is weg gegaan en heeft een enorm financieel wanbeleid achter gelaten! Opmerkelijk is dat de penningmeester wel mag blijven om zijn programma's te maken!

Nog erger is het dat de omroep steeds meer geld wil hebben, terwijl het grootste deel wordt uitbetaald als salaris aan een verkapte zendpiraat, die daar als enige betaalde kracht de sfeer loopt te verzieken.

Ook vreemd: Jos Dunselman (eerder gestopt als bestuurslid, omdat hij de waarheid te horen kreeg) is nu weer terug en wel als voorzitter.

Een vrijwilliger