woensdag 7 januari 2009

Gejuich voor een prachtig vuur

Gejuich en alleen maar lovende woorden, gisteravond bij de kerstboomverbranding in IJmuiden. Het was geweldig!

Twee jochies slepen op het laatste moment nog kerstbomen naar de stapel. De menigte kijkers die smachten naar het moment van Bart Boele, wijkt braaf uiteen.

Intussen delen collega-verslaggevers van de IJmuider Courant zwarte ijsmutsen uit met het IJmuider Courant-logo. Het is min acht!

De mutsen vallen in de smaak. Als ze alle 1500 exemplaren kwijt zijn, komen mensen nog steeds vragen om de muts. Vanochtend zat er al een bedankje van een Velsenaar in de mail van de redactie.

Rond 19.45 mag Bart (foto midden) zijn gang gaan. Kijk naar dit prachtige filmpje van Frits Houtgraaf van dat moment.

Vlammen schieten al snel tientallen meters hoog. Een dikke grijze rook trekt weg naar het noorden. Richting Corus. ,,Zo, doen we eens wat terug voor de overlast die ze ons veroorzaken”, hoor ik iemand zeggen.

Het wordt heet. De bevroren grond rond de brandstapel begint te roken. Lijkt wel tovenarij.

De Velsense brandweer blijkt ook niet vies van fikkie stoken. Kijk maar naar dit andere filmpje van Frits Houtgraaf.

Gelukkig blussen ze ook (foto onder). Dat is nodig. Stukjes brandende kerstboom vallen in het publiek. Ik zie zo een gloeiend stukje in de capuchon van een jongetje vallen. Hij heeft niks door, maar ik hou mijn adem in. Met een watergordijn wordt het vliegvuur ingedamd. De kijkers staan ineens in de regen.

Morgenavond volgt de tweede kerstboomverbranding. In Santpoort-Noord. Die zou worden aangestoken door wethouder Verkaik, maar die is ziek. En niemand van het college van burgemeester en wethouders is bereid hem te vervangen.

Zal ik verklappen waarom? Ze zijn gepikeerd omdat de wijkbeheerder Bart Boele het recht gaf om de IJmuidense stapel aan te steken. Echt waar.
In Santpoort-Noord krijgt de Velsense brandweercommandant de eer.

(Bovenste twee foto's zijn van Frits Houtgraaf)

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke een mooi verslag op je blog
ga zo door,leuk.

Fokke Zaagsma zei

Net gebeld door de gemeente.
Verkaik is niet ziek.
Maar hij gaat het vuur in Santpoort-Noord toch ook niet aansteken. Dat gaat wethouder AnneMieke Korf doen omdat zij wijkwethouder is.

Fokke

Anoniem zei

ik wil toch even reageren op het gedoe rond het "kerstboom aansteken"
Sinds december 2008 zijn er geen wijkwethouders meer in Velsen. Dit als gevolg van het besluit van het college om de wijkplatforms op te heffen. AnneMieke Korf is/was geen wijkwethouder van Santpoort-Noord, wel van Velsen-Noord en Zee- en Duinwijk.... We moeten trouwens nog maar eens zien óf de platforms ook inderdaad worden opgeheven, maar dat is een andere discussie! Het was trouwens een heerlijke fik, ben uiteraard wezen kijken, maar heb geen IJmuider Courant-muts gekregen. Als er nog één over is zou ik hem wel graag willen hebben...

Fokke Zaagsma zei

Sorry Ina, de mutsen zijn helemaal op...

Fokke

Anoniem zei

Ik ben vandaag jarig en heb een nieuwe muts gekregen
Als ina mijn muts wil hebben stuur ze even een mailtje,heb hem twee keer gedragen is dat erg
wel leuke reclme voor yc

frhoster@gmail.com

Anoniem zei

Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag en hartelijk dank voor uw leuke aanbod! Een zeer sympatieke geste van dhr. of mevr. Hoster. Ik wil u echter niet van de IJ.C. muts afhelpen, wellicht wordt het nog een collectors-item!!
Mochten er nog eens mutsen worden uitgedeeld dan weet Fokke me wel te vinden haha!!

Anoniem zei

oke dan hou ik mijn muts maar op
want de reclame doet het goed,ik las wel dat er veel mutsen zijn verdeeld,fokke weet u te vinden,anders wil ik hem toch wel afstaan,hij is zo warm als ik hem ophebt hahahahahahahahaha

gr frhoster@gmail.com

Anoniem zei

inmiddels heb ik via via toch een heerlijk warme muts gekregen, waarvoor mijn hartelijke dank!! En nee, het is geen gestolen exemplaar, heb hem van een zeer betrouwbaar persoon!