dinsdag 16 december 2008

Schande

Wat is dit voor democratie? Pers was niet welkom, gisteravond. Mocht niet van de gemeente. Burgemeester en wethouders (B en W) praatten met de raadsleden en de wijkplatforms.

B en W willen de wijkplatforms opheffen. De wijkplatforms willen niet. Het is een spannende avond, want de raadsleden (zij zijn de baas in de gemeente) willen de wijkplatforms ook niet kwijt.

Het is hoog opgelopen. Het CDA heeft zelfs een motie ingediend om de platforms te behouden. De motie gaat in tegen de eigen CDA-wethouder (Margo Bokking). De hele raad steunde de motie.
Toch houden Bokking, haar collega-wethouders en de burgemeester vast aan het opheffen van de wijkplatforms.

Op de vergadering van gisteravond, vol dynamiet, was de pers niet welkom. En u als gewone Velsenaar ook niet. Hoewel uw gemeentebestuur zou kunnen sneuvelen als de raad het vertrouwen opzegt in B en W.

En niet alleen dat. Met de wijkplatforms wilden B en W direct contact met u krijgen, u rechtstreeks laten meepraten over concrete problemen in de wijk.
U dreigt deze vorm van directe invloed op de gemeente te verliezen.

Juist daarom alleen al, omdat wijkplatforms iets raken dat gaat om het wezenlijke van democratie, had het openbaar moeten zijn. Maar u mocht gisteravond niets horen en zien. Want u was niet welkom.

Is dit nu democratie? Dit is achterkamertjespolitiek. Als er stront aan de knikker is, gaan de deuren op slot. Wegwezen kiezer, kssst. Geen IJmuider Courant-verslaggever welkom om u te laten lezen hoe de mensen het doen op wie u stemde.

Schande.

Vanavond vergaderen de raadsleden weer met B en W over de wijkplatforms. Sommige raadsleden willen het bespreken op een openbare raadsvergadering, die te zien is op de lokale tv. Als ze het niet lukt om het op de agenda van de raad te krijgen, is het definitief over en uit voor de wijkplatforms.

Nog twee dingen.

1) De raadsleden krijgen pas vrijdag het rapport met standpunten van B en W waar ze maandagavond over moeten vergaderen. De wijkplatformleden krijgen het rapport pas zaterdag. Andere uitgenodigden, zoals de wooncorporaties, krijgen het rapport pas maandagochtend of –middag.

2) Heeft u op de SP Velsen gestemd? Herinnert u zich hun belofte tijdens de verkiezingsstrijd? Dat ze aan geen enkele besloten vergadering zouden deelnemen? Dat ze gewoon zouden weglopen? Nou, gisteravond zijn ze gewoon blijven zitten. En het was niet de eerste keer dat ze bij een vergadering bleven waar u niet welkom was.

De foto’s die u ziet zijn gemaakt tijdens de besloten vergadering over de wijkplatforms van maandagavond. Boven ziet u van links naar rechts de wijkplatformvoorzitters Jan Ootes (Santpoort-Zuid), Jan de Leur (IJmuiden-West) en Ina de Vos (Zee- en Duinwijk).
Onder ziet u wethouder Bokking.

3 opmerkingen:

Klaas (Nick) Strooker zei

Hoi Fokke,
je mag best zeggen dat ik de foto's heb gemaakt.
groet, Klaas Strooker

Fokke Zaagsma zei

Oké,
Ik wilde voorkomen dat je kritiek uit het stadhuis zou krijgen omdat je als steunfractielid van GroenLinks zomaar foto's publiceerde van een besloten bijeenkomst.
Alle foto's zijn te zien op

http://picasaweb.google.com/N.Strooker/VoortgangWijkplatform#

Groetjes,
Fokke

PS: Deze woensdagochtend in de krant: gisteravond heeft de raad afgedwongen dat het afschaffen van de wijkplatforms besproken wordt in de gemeenteraad, en dus een zaak wordt van de raad. Daarmee is voorkomen dat B en W het zelfstandig afdoen en dat het een feit is.
Bovendien: er volgt nu een openbare discussie! En zo hoort het.
Goed gedaan, gemeenteraad.

Anoniem zei

Ik lees net de repliek van de SP op jouw kritiek en die is zoals het altijd gaat. De vergadering kon niet zonder de SP. Wanneer de SP niet bij de beslotenvergadering aanwezig was geweest had de vergadering heel anders verlopen. Kortom de SP was onmisbaar. Een mooie redenering van de SP. Volgens mij kun je deze redenering op elke beslotenvergadering toe passen want de inbreng van de SP is toch niet te controleren. Dit is allemaal typisch de retoriek van een politicus. Niet echt schokkend. Opvallender vond ik zijn opmerking hoe hij aan het citaat van jou kwam. Hij had een mailtje gehad van een mailinglist. Dit impliceert dat de het SP raadslid deze blog niet leest. En het zal me niks verbazen wanneer de man deze site uberhaupt nooit leest. Dit vind ik maf voor iemand die zich zo drukt maakt om de mening van het volk. Zie zijn aanwezigheid bij de beslotenvergadering over de wijkplatform. Door de voorzitter van Velsen Lokaal zelfs wijkraden genoemd. Hoe durven die politici zich eigenlijk zo druk te maken over de wijkplatforms?Ze schijnen al jaren over mijn wijk te beslissen tewijl ik nog nooit van ze had gehoord. Dat is toch idioot?De wijkplatforms zijn niet representatief voor de wijk. Niemand kent ze. Het had voor de hand gelegen als ze hiervan op de hoogte waren. Kennelijk maken zij zich druk om iets zonder te weten of het eigenlijk wel werkt. Maar goed ik wijk te veel af. Het ging mij er maar om dat ik het belachelijk vond dat die SPer deze site niet eens leest. Groeten Bild am Montag. PS De IJmuider Courant zou eens moeten onderzoeken of ze wel werken voordat de krant een standpunt over de wijkplatforms in neemt.