woensdag 8 oktober 2008

De K-Männer van IJmuiden

Blij kunnen de K-Männer niet zijn geweest met Hitlers geheime wapen: de mini-onderzeeboot. Sinds eind 1944 liggen er ruim zeventig Seehunde in IJmuiden. Ze moeten helpen het dreigende verlies af te wenden.

De K-Männner, gelegerd in Driehuis en Velsen-Zuid, moeten ze varen. In dit document, op pagina 15, kunt u over ze lezen. Op de foto in het midden, waarschijnlijk van na de oorlog, ziet u Seehunde liggen op de Zuider Kanaaldijk in IJmuiden.

Als de K-Männer uitvoeren, hadden ze de grootste moeite om de Seehunde boven water te houden. Pompen of verzuipen. Het was afzien voor de mannen, die zich vrijwillig hadden gemeld om de Seehunde te varen. Een zelfmoordeskader was het niet, maar het kwam in de buurt.

Niet alleen doordat de Seehunde onbetrouwbaar waren. Ze bleken bovendien niet zo geheim. Het verzet in Velsen berichtte al snel aan Engeland dat er 'bemande torpedo's' per trein en vrachtwagen naar de IJmuidense haven werden gebracht.
Tot overmaat van ramp bleken de dwergonderzeeërs niet klein genoeg. De geallieerden konden ze wel degelijk met een sonar vinden.

Op oudejaarsavond 1944 varen zeventien Seehunde uit om geallieerde schepen te torpederen met de twee torpedo's die aan de zijkant hangen. Maar twee keren er terug.
Daarna hebben ze meer succes. Tot 28 april 1945 varen ze 142 missies (kijk hier, zoek lager op de page naar Seehund) waarbij ze negen schepen tot zinken brengen en drie beschadigen. Maar liefst 25 Seehunde gaan tot die tijd verloren, het merendeel door: slecht weer. Storm op zee.

Eén van de Seehunde verlaat 16 februari 1945 aan het eind van de middag de haven van IJmuiden. Hans Wachsmuth is kapitein van de U 5097. Ze worden vrij snel ontdekt en bestookt me dieptebommen. De Seehund loopt aan de grond bij Egmond aan Zee. Daar is de U 5097 tot 2002 te zien.

Nu is het gered door het Bunkermuseum in IJmuiden aan Zee, zoals ik vandaag in de krant schrijf. Het museum vond de resten van de U 5097 (foto onder), klaar om afgevoerd te worden naar de smelterij van Corus.

Nu hoopt het museum tienduizend euro bij elkaar te kunnen halen om de Seehund tentoon te stellen en de bijzondere verhalen te vertellen over de K-Männer en hun gevaarlijke missies. Een prachtig initiatief.

Over de het avontuur van Wachsmuth en de Seehunde in IJmuiden is een prachtige documentaire gemaakt. Hier kunt u die lezen en bekijken. De moeite waard.

De K-Männer van de Seehund die uit IJmuiden vertrokken hebben vandaag de dag een eigen Kameradschaft. Kijk hier. Van die site is de bovenste illustratie: 'Seehund auslaufend Ijmuiden an klarem Januarmorgen 1945, nach Jochen Sachse'.

Geen opmerkingen: