woensdag 4 juni 2008

Duinpark probleempark

Het is zo'n prachtig park, in IJmuiden-Zeewijk. Het Duinpark tussen Orionweg en Kruisberglaan.

Hoewel al maanden klaar, wordt het vanmiddag officieel geopend. De foto boven laat zien hoe het er nu uitziet. De foto daaronder is het park drie jaar geleden.

Prachtig park, maar wat een problemen heeft het opgeleverd. Neem alleen al de grote vertraging voordat het klaar was.

Verder:
- Het gedoe over het fietspad door het park. Dat wilde de gemeente wel. De bewoners niet. Ruzie met het wijkplatform. Uiteindelijk ligt er een heel breed voetpad waarover je kan fietsen (hoewel het niet mag);
- Boze buurtbewoners over het prachtige klimtoestel. Dat bleek inderdaad te moeten worden aangepast. Daarna hebben er nog maandenlang hekken om gestaan. Ze zijn nog niet zo lang geleden verwijderd;
- Tante Suus van De Speelhoek is verdrietig;
- Het Duinpark is een hondenuitlaatplek geworden. Dat mag niet. Er schijnt nu wel te worden gecontroleerd;
- De mooie waterspeelplaats (foto onder) doet het niet. 'Hij heeft technische mankementen', zei een gemeentewoordvoerder begin mei. Vanmorgen laat een andere gemeentewoordvoerder weten: 'Hij was niet kapot maar gewoon nog niet in bedrijf gesteld'.

De waterspeelplaats. In alle gemeentelijke stukken is dat ding altijd een waterspeelplek genoemd. Kijk maar.

Nu mag het van de gemeente geen waterspeelplaats meer heten. Het is 'een kunstzinnig element met water'. Uit het mailtje van vanmorgen van de gemeentewoordvoerder: 'Voor de goede orde: het is geen waterspeelplaats, maar een waterorgel en dus een kunstzinnig object'.

Ja hoor. Het staat pal naast het klimtoestel. Als het nu opeens kunst moet zijn, weet ik wel wat IJmuidense kinderen ervan gaan maken: een speelplek. Bovendien heeft het knopjes om het water te laten spuiten op kinderhoogte.

Vanmorgen stonden de gemeentelijk wijkbeheerder en een handvol ambtenaren bij de waterspeelplaats. Ze waren aan de slag in de putten waarin de pompen zitten. Vanmiddag bij de opening doet hij het, zo wordt me verzekerd.

Eind goed, al goed? Bij het openingsfeestje zal de gemeente geconfronteerd worden met twee actiegroepen. Eén tegen de overlast door kinderen bij het klimtoestel. En één die eist dat honden in het Duinpark mogen worden uitgelaten. De onrust is nog niet voorbij.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wel eens geprobeerd om te lopen op die prachtige bestrating van afgekeurde stoepranden? Voor mij, als fitte gast met een oplettend oog nog net te doen, maar hoe moeten moeders met kinderwagens, oma's met rolators en mindervaliden deze rotzooi overleven?