maandag 26 mei 2008

Trotse politieman

Vanmiddag zat ik op het politiebureau in IJmuiden (foto boven). Aan de tafel met politiepersvoorlichter Jeroen Groot en teamchef van de Velsense politie Willem van Rooijen (foto onder).

We spraken over de jaarcijfers van 2007. Ofwel: hoe presteerde de politie. Gemeten naar het aantal aangiften en gemeten naar de verdachten die de politie aan het OM leverde. Velsen doet het goed.

Zeggen cijfers iets? Ja, iets. Maar niet alles. Als het aantal aangiftes stijgt, betekent dat niet dat er meer misdaad is. Misschien is het makkelijker geworden om aangifte te doen. Via internet bijvoorbeeld.

En als er heel veel sluitende zaken zijn tegen verdachten, zodat het OM kan beoordelen of het wil vervolgen? Misschien heeft de politie wel een avond veel geluk gehad. En in één keer tien jochies gepakt die iets vernielden. Alles op camera, met bekentenissen.

Eén cijfer is echter heel betrouwbaar, zegt Van Rooijen. De woninginbraken. Iedereen die een inbreker op bezoek had, voelt zich zo aangetast in zijn privacy dat hij aangifte doet. Bovendien is het nodig voor de verzekering.

In Velsen werd vorig jaar 185 keer ingebroken. In 2006 was dat 193 keer. In 2005: 216. Gaat ’spectaculair’ naar beneden, aldus Van Rooijen. En daar zegt hij trots op te zijn.

Geen opmerkingen: