vrijdag 2 mei 2008

'Beide schuldig'

Koninginnedag in IJmuiden achter de rug. Was gezellig bij SVIJ. Kijk maar.

Gisteren was het feest ook over voor de KNRM-reddingboot van IJmuiden, de Koos van Messel. Ze konden aan de bak. Voor de kust van IJmuiden voer dit schip over het zeiljacht Regina. Op de Koos van Messel zit een camera.

Hier de filmbeelden van de actie.

De vier mannen van de Regina werden naar IJmuiden gebracht. Een paar uur later kregen ze gezelschap van drie andere mannen. Hun jacht was ook gezonken, bij Katwijk. De KNRM-reddingboten van Zandvoort en Katwijk schoten daar te hulp.

De IJmuidense loodsboot Mercury was op dat moment bezig met een beloodsing op vijf mijl westelijk van de pieren in IJmuiden. Het Haven Operatie Centrum hoorde de 'mayday' van het jacht Phanton en stuurde de Mercury er direct naar toe. Jan Bregman, schipper van de Mercury, maakte de bovenste foto. De onderste foto is gemaakt door de bemanning van de Zandvoortse reddingboot.

Het speculeren over de aanvaring tussen de Wilson Malo en de Regina bij IJmuiden is begonnen. Conclusie van mensen met verstand, ook over specifiek deze aanvaring: de bemanning van beide schepen is schuldig.

,,Op zee moeten alle twee goed opletten om een aanvaring te voorkomen. Dat is op beide schepen niet gebeurd. Mogelijk is op de Wilson Malo de radar aangepast door te filteren voor golven en regen. Dan zie je zo'n jacht snel over het hoofd. Het wordt voor de waterpolitie nog een moeizame klus om de schuld van de Wilson Malo te bewijzen. Hoogstens wordt het een veroordeling door de Raad voor de Scheepvaart.'' De politie onderzoekt de zaak nog.

Morgen in de krant: het verhaal van de bemanning van de Regina.

Geen opmerkingen: