donderdag 10 april 2008

Wachten op een winkelcentrum

Wanneer, wanneer? De gemeenteraad beslist uiterlijk eind maart over het nieuwe winkelcentrum van IJmuiden. Dat staat in de laatste bewonersbrief van de gemeente aan de inwoners rond de Lange Nieuwstraat.

Het besluit is er dus niet gekomen.

Even chronologisch.
Half december 2006: Gemeente wil een nieuwe winkelcentrum op de locatie: op het Marktplein, op het Velserduinplein en de Lange Nieuwstraat er tussenin.
Er wordt een projectleider ingehuurd voor een onderzoek.
Op 1 april dit jaar melden burgemeester en wethouders (B en W) aan LGV: De projectontwikkelaar heeft met nog geen enkele partij gesproken.

Inmiddels heeft de ingehuurde projectleider (Peter Kerklaan van Expo Vastgoed) al iets gedaan. Hij sprak met de winkeliersvereniging. Die is meteen somber gestemd. Ze willen dat ook de overkant van de Lange Nieuw bij het nieuwe winkelcentrum wordt getrokken. Zodat je niet van plein naar plein loopt, maar een rondje kan maken.

Maar of dat gebeurt, zeggen B en W, mag de projectontwikkelaar beslissen. Vaag dus. De winkeliers zeggen: dat nieuwe winkelcentrum, dat komt er pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Misschien heb je dan ook nieuwe machtsverhoudingen en dus nieuwe wensen voor het winkelcentrum.

Intussen wacht alles rond de Lange Nieuw op een beslissing. De gevaarlijke kruisingen Lange Nieuw-Zeeweg en De Noostraat-Zoutmanstraat (stadhuis) worden tot die tijd niet aangepakt. Bomen worden niet herplant.

Ook voor de reconstructie van de kruising Merwedestraat-Marktplein, klaar in 2009, heeft het gevolgen, zo hoor ik. Om het verkeer op die kruising te ontlasten willen B en W een nieuwe verbinding maken. Voor verkeer van Kanaaldijk, over het spoor, naar de Big Boss. Die spoorovergang zou in 2009 of 2010 klaar moeten zijn. Maar de wethouder voor verkeer schijnt al te hebben gezegd: die spoorovergang, daar wachten we lekker mee. Tot duidelijk is of en waar het winkelcentrum wordt gebouwd.

Geduld. Misschien gaat het sneller dan gedacht. Een projectontwikkelaar vertelde me dat de ambtenaren allang met een projectontwikkelaar voor het winkelcentrum om de tafel zitten.

Geen opmerkingen: