dinsdag 5 februari 2008

Onrust in Binnenhaven

Wie vandaag de krant leest, ziet bij het verhaal over de parkeergarage bij De Binnenhaven een kader staan. Met als titel: Onrust onder de kopers in het IJmuidense nieuwbouwproject.

Oorzaak: het uitstel van ’de ’opschortende voorwaarden’ met twee maanden. Daardoor is de koop- en aannemingsovereenkomst nog niet geldig.

Reden: de bouwvergunning voor de eerste 122 woningen is nog niet definitief. De vergunning is wel verleend, maar er mag nog bezwaar worden aangetekend.

Ik krijg een mail van een anoniem iemand. ’De vertraging zal tijdens de bouw worden ingehaald (?). Iemand met wat ervaring in de bouw weet dat een gemiddelde bouw altijd achterloopt en bijna nooit de vastgestelde bouwtermijn haalt’, mailt hij.

Kopers in de De Binnenhaven hebben inmiddels een aantal sites opgezet (1, 2, 3). Daaruit blijkt onrust. Sommigen hebben een hypotheekofferte binnen. Die is maar twee maanden geldig. Ze kunnen echter niet met een bank in zee zonder geldige koopovereenkomst.

Er is echter niet zoveel aan de hand, verzekeren de projectontwikkelaar en verkopend makelaar me. Het uitstel is ook geheel volgens de regels. Dat de bouwvergunning verlaat is, is niet vreemd.

De gemeente moest immers een oordeel geven over 122 woningen met veel onderlinge verschillen en veel keuze voor kopers om per woning iets te veranderen. Bovendien is er al zoveel jaren aan voorbereiding aan vooraf gegaan, dat het heus niet stuk loopt bij de gemeente. De oplevering wordt waarschijnlijk niet vertraagd.

De bouwrente over de twee maanden hoeven de kopers niet te betalen. Die neemt de projectontwikkelaar voor zijn rekening. Dat is aardig, want dat hoeft hij niet te doen.

Op de foto de maquette van het terrein. De roze bebouwing is de tweede fase. Het gaat nu om de eerste fase. Dat zijn de bruine/rode woningen.

De tekening geeft een impressie vanaf de hoek Zeeweg/Velserduinweg.

Geen opmerkingen: