woensdag 16 januari 2008

Verdriet om de groene snelweg

In de stromende regen fietste ik gistermiddag naar volkstuinvereniging De Hofgeest in Santpoort-Noord. Daar werd ik opgewacht door een delegatie bange en verdrietige tuinders.

Hun tuintjes moeten van burgemeester en wethouders worden verplaatst. Hun verhaal staat vandaag in de krant.

Het gaat om negentien tuintjes. Sommigen komen er al twintig jaar. Sommigen zijn ver boven de zeventig jaar. Van sommigen speelt hun hele sociale leven zich af bij De Hofgeest.

De paradijsjes moeten ze straks vernietigen, als burgemeester en wethouders hun zin krijgen. Verderop krijgen ze land om iets nieuws te maken. Maar wel afgesneden van de rest van De Hofgeest.

Ze moeten verhuizen omdat burgemeester en wethouders langs het spoor een doorgangszone voor dieren willen aanleggen. Zodat de dieren van Spaarnwoude naar de duinen kunnen. Het hele gebied De Biezen, waarin De Hofgeest ligt, moet meer natuur worden. Lees maar.

Maar als je ziet waarom de tuintjes wegmoeten… De aan te leggen ecologische verbindingszone sterkt zich maar een meter op twee uit op de volkstuintjes, weten de tuinders.

Hun oplossing: Maak die strook gewoon wat smaller. Kunnen zij gewoon blijven.

De Hofgeest is eigenlijk nu al één grote doorgangszone voor dieren. De tuintjes zitten vol met salamanders en padden en zeldzame vogels als goudhaantje, bonte specht en putter.

De dieren houden zich heus niet aan de door de gemeente voorgeschreven groene snelweg langs het spoor. Beetje smaller kan best. Bespaart een hoop verdriet.

Foto boven: Leden van De Hofgeest die hun tuin moeten verplaatsen. Van links naar rechts: Kees Nieland, Loes Nieland, Corrie Kraaijenoord, Jopie Gerrits en Piet Gerrits.

Tekening onder: Groene gebied is De Biezen. Het rode deel is volkstuincomplex De Hofgeest.

1 opmerking:

Anoniem zei

De groene snelweg moet ook nog andere en veel duurdere barrieres slechten, men moet dan denken aan miljoenen Euro's om de verbinding tussen de duinen en Spaarnwoude te realiseren. Daarover kan ik geen informatie vinden bij de gemeente.

Het doet mij deugd dat deze 10-tallen tuinders gesteund worden door anderen. Ook bedankt voor de aandacht in jouw Blog.