woensdag 19 december 2007

Verlies van distantie

Kleuters knutselden, bejaarden dansten. Je kunt het zo gek niet bedenken of Velsenaren deden in 2004 iets om geld in te zamelen vanwege de tsunami die Galle trof.

Met die gemeente op Sri Lanka hebben we een stedenband. De opgerichte stichting Velsen Help Galle coördineerde de hulp, die echt uit heel het land kwam.

De krant deed mee in die vreugdedans. Liet zich meeslepen. Wat de krant niet haalde, was de kritiek op Velsen Helpt Galle. Want die was er ook. Van Velsenaren die ook hulp aan Galle boden. Lees deze weblog uit 2005 (onder meer 4 februari) er even op na. De krant verloor in 2004 zijn kritische distantie. Dat was niet goed.

Vandaag droeg Velsen Helpt Galle de boel over aan SOS Velsen. Ze zijn tevreden, zeiden bestuursleden Klaas van Slooten, Guus Hartendorf en Peter Cammaert tegen me. Omdat het geld goed is besteed. Met hulp van Srilankanen die in Nederland studeerden.

Ze deden niet als al die vloedgolf van Japanse, Australische, Zwitserse, Duitse en noem-maar-op-hulpverleners, direct na de ramp. Hartendorf: ,,We kennen de situatie daar na 31 jaar stedenband. We zagen dat die flitsende hulpverleners tienduizenden euro’s over de balk smeten in nutteloze projecten.’’

Vier hulpprojecten van Velsen Helpt Galle zijn nog niet afgerond. Eén daarvan is een zwembad. Een zwembad voor een gemeente die getroffen is door een vloedgolf?

Het komt wat vreemd over, erkent Hartendorf. ,,Maar we hoorden op een school dat meisjes zich gered hadden omdat ze konden zwemmen.’’
Velsen Helpt Galle draagt 50.000 euro bij aan het zwembad. Het is sponsorgeld van een grote Velsense bouwonderneming. Probleem: het geld is vandaag de dag nog steeds niet overgemaakt.

Hartendorf: ,,De bouwer belooft dat het echt komt. Ze hebben echter ook een andere donatie gedaan, en dat project is mislukt. Dus ze betalen pas als het zwembad af is. Zo niet, dan weet ik de lokale media wel te vinden.’’

Foto’s zijn van Klaas van Slooten, waarvoor dank. Boven: 2005, materiaal voor de getroffen consultatiebureaus. Onder: 2007, bouw van het zwembad.

PS: Nog mijn excuses aan Het Anker.


Geen opmerkingen: