maandag 24 december 2007

Paniek op het stadhuis

De brief. We hadden hem al begin november, zoals u ziet aan de datum. Geen afzender. Handgeschreven envelop. Beetje vrouwenhandschrift.

Ziet er spannend uit. Noemt concreet namen van gemeentelijke afdelingen. En van bedrijven die bij de fraude betrokken zouden zijn.

Maar: Wie plakt er nou een briefhoofd van een gemeentelijke afdeling boven zo’n brief. En het Nederlands zit vol fouten. Maakt het wat minder betrouwbaar.

Toch lijkt de schrijver iets te weten. De brief is immers redelijk concreet.

Wat doe je als krant met zo’n brief? Niets. We publiceren niet naar aanleiding van anoniem materiaal. Dan kan iedereen iedereen van alles beschuldigen. Doen we niet aan mee. Daarom heb ik de namen in de brief, hier op de blog, ook weggehaald.

We willen feiten checken. En nog een keer controleren. Dus daar begin je mee. Bij de politiek. Hoewel gericht aan fracties van partijen, blijken die de brief niet te hebben. Dat maakt hem minder betrouwbaar.

We vragen ook het stadhuis (foto) om een reactie. Daar slaat paniek toe. Er volgt een telefoongesprek met onze chef. Wat wij met die brief gaan doen? Nou niks, zolang het blijft bij anonieme beschuldigingen. Tenzij er nieuwe ontwikkelingen komen.

Dan krijgen SP, LGV en VL de brief ook. En bij hen staan adressen met de hand erbij geschreven. Van ambtenaren. VL brengt de brief bij de burgemeester. Die besluit de politici te informeren en geheimhoudingsplicht op te leggen. En om de ambtenaren aan de tand te voelen. En om aangifte te doen.

Dat is zoveel ophef in het stadhuis dat het niet te negeren valt door de krant. We publiceren. We vragen een gesprek aan met de burgemeester. Hij mag alles verduidelijken en uitleggen. Het stadhuis wil niet. Via de mail komen er zes regels aan reactie.

Vanmorgen kwam er wel een reactie, na de publicatie in de krant van zaterdag. Er staan geen drie adressen met de hand op de brief geschreven, aldus de gemeentewoordvoerder, maar twee.

Is er nu wat aan de hand? Stadhuis concludeert van niet. Fiod-ECD ook niet. De NMa zegt niets. De politie onderzoekt nog. Zal die wat vinden? Lijkt me stug. Erg moeilijk voor ze met die magere informatie. Maar we houden de vinger aan de pols.

PS: Reactie in m’n mail:
Fokke, deze beschuldigingen zoemen al geruime tijd in N.-H. rond. Ik werd er mee geconfronteerd door de zéér vreemde gang van zaken betreffend (straatnaam in IJmuiden). Informeel, helaas altijd informeel, gesproken met aannemers buiten de club van Velsens huisaannemers maar ook b.v. ambtenaren weg en waterbouw van Rijkswaterstaat. En iedereen beaamt dat het vrijwel zeker fout zit bij Velsen. Probeer maar eens inzage in aanbestedingen te krijgen. De geruchten zijn zo hardnekkig van zoveel kanten, ook in de raad bijvoorbeeld. Het moet raar lopen als hier geen vervolg opkomt. Succes.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Waar rook is is meestal vuur. Ik ben er redelijk van overtuigd dat het in het verleden niet helemaal netjes is gegaan op het gemeentehuis. Het lijkt erop dat een aantal ambtenaren via verschillende manieren een aardige aanvulling op het salaris te hebben gehad. Probeer er als aannemer maar eens tussen te komen. Kijk maar eens naar het aantal te slopen objecten in de afgelopen jaren (wel heel veel dezelfde aannemer....). Ik wens de onderzoekers heel veel succes. Mogen de onderste stenen boven komen.....

Anoniem zei

Laat ze er maar snel achterkomen welke aannemers er op deze manier werken en dan in de toekomst geen opdrachten meer gunnen. Allemaal belastinggeld waar het om draait. Geld van ons allen! En laat de politiek maar in aktie komen om haar controlerende rol waar te maken.