woensdag 12 december 2007

Medvac met helikopter

KNRM-reddingboot Koos van Messel uit IJmuiden (foto) vertrok gisteren voor een medvac. Jargon voor een medische evacuatie. Een zieke of gewond bemanningslid van boord halen.

Voor ons is het handig dat de Koos van Messel is uitgerust met AIS. Met dat programma kun je precies zien waar schepen op zee varen. Wij zien wanneer de reddingboot weer terug is in de haven van IJmuiden.

Gisteren ging de verpleegkundige van de Velsense motorambulance mee aan boord. Een bemanningslid van de Alexandra S zou een hartinfarct hebben gekregen. Onderweg besloot een arts van de Radio Medische Dienst echter dat de patiënt door een Lynx-helikopter van de Koninklijke Marine moest worden opgepikt. En zo gebeurde.

Hoe de man van boord werd getakeld, kunt u binnenkort zien op de site van KNRM IJmuiden. Daarop staan meer filmpjes. Van reddingacties. Maar ook van andere medische evacuaties. Kijk hier maar eens. En hier.
De Alexandra S is inmiddels weer vertrokken uit Amsterdam. Over de toestand van de patiënt is niets bekend.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Kan ik, als "burger" dat systeem ook volgen? Via de link op de knrm-site kwam ik bij een "niet bestaande pagina"-melding!
(kan ook hun fout zijn, maar ik ben wel heel nieuwsgierig! ;) )

Fokke Zaagsma zei

Hoi rolstoel,
Ga naar www.knrmijmuiden.nl, meld je aan (inloggen, wachtwoord) en je kunt op de site alle schepen volgen. Inloggen is dus nodig.
Groetjes,
Fokke

Anoniem zei

Fokke, goede tip. Een aanrader om de site te bekijken. bedankt.