zondag 30 december 2007

Gevaarlijk voor de rechtsorde

Zühdu Elveren, de laatste imam van de Turkse moskee in IJmuiden, zei in oktober dit tegen de IJmuider Courant:

,,Laat je niet opfokken door mensen als Wilders. Mijn overtuiging is: Mohammed is mijn heilige en de koran mijn heilige boek. Maar alle profeten zijn heilig. Ook Abraham en Jezus. Als mensen dit en dat zeggen over de koran, dan is dat hun probleem. Niet het mijne. Turken die hier wonen, willen gewoon hun leven leiden. Werken bijvoorbeeld bij Corus en die willen zich niet laten verstoren. Dan is het ook stom om je van mensen als Wilders iets aan te trekken.''

Toch zijn er islamieten die zich de provocaties van Wilders wel aantrekken. Vorige week verspreiden ze een pamflet in onder meer IJmuiden.

De opstellers, de Nederlandse jongerentak van de radicaal-islamitische 'bevrijdingspartij' Hizb ut Tahrir, verweren zich tegen de film die Wilders maakt. Kijk maar op hun site. Je kunt de handtekeningenactie tekenen.

Zouden de Turken uit IJmuiden achter het pamflet staan? De woorden van hun imam laten denken van niet. Ik denk het ook niet. Zover ik weet is de islamitische stroming in IJmuiden gematigd. Dat geldt voor de Turken die een moskee in IJmuiden hebben. Maar ook voor al die andere Velsenaren met andere nationaliteiten die geloven in Allah. Zoals Irakezen en Marokkanen en sinds vorig jaar zeker één Pool.

Sommige Velsenaren voelen zich bedreigd door het pamflet. De politie Kennemerland doet onderzoek naar strafbare feiten. De politie Amsterdam is er al uit. Die zijn er niet.

Waar hebben we het eigenlijk over? Lees de brief maar. Hij staat hierboven. Even op klikken.

Er staat eigenlijk niets concreets in. Wilders wordt niet genoemd. Er wordt niet opgeroepen geweld te gebruiken. Boosheid als je geloof op de hak wordt genomen, is eigenlijk best voor te stellen. Zijn Nederlanders ook wel eens (Kamervragen, Bommelding).

Volgens de AIVD kan Hizb ut Tahrir wel degelijk 'een gevaar vormen voor de democratische rechtsorde'. Maar dat vind ik ook van Wilders. Die ziet liever ook iedere andersdenkende het liefst ophoepelen.

Geen opmerkingen: