vrijdag 7 december 2007

Erg

Durf ik dit? Ja hoor. Ik heb de advocaat gesproken. Die was duidelijk. Foto’s plaatsen van de IJmuidense neonazi is niet eens zozeer het probleem. Als je het maar niet doet in combinatie met het noemen van zijn naam. En niet vertelt waar hij woont. Of werkt.

Zo'n zeven sites moeten van de advocaat een verhaaltje over hem weghalen waarin hij met volledige naam wordt genoemd en waarop foto's staan waarin hij duidelijk herkenbaar is. ,,Hij wordt er in zijn omgeving op aangesproken'', zegt de advocaat.

De foto's op de sites zijn gemaakt tijdens de demonstratie van de extreemrechtse Nationalistische Volksbeweging in Uitgeest. Waar de IJmuidenaar werd opgepakt, bevestigt zijn advocaat.

Nou, ik zal zijn naam niet noemen. Geen angst voor de advocaat. Ben ik dan niet bang voor extreem rechts? Ach, daar kennen ze me al.

Het stukje vandaag op internet en uitgebreider morgen in de krant kwam aan het rollen na een reactie gisteren op mijn blog. Waarvoor dank.

De IJmuidenaar was de leider van de extreemrechtse groep Blood&Honour. Voor een indruk van Blood&Honour: bovenaan een groepsfoto gemaakt in Sluiskil. Tussen deze mensen staat de IJmuidenaar, meldt de antifascistische onderzoeksgroep Kafka. Ik zal niet vertellen waar precies.

Kijkt u eens goed. Erg he, voor die kinderen…

De IJmuidenaar hoort niet meer Blood&Honour, zo schijnt. Dietse Kameraden en Stormfront (ook van die gezellige clubjes) meldden in april op hun sites dat hij als actief lid is gestopt. ‘Vanwege veranderingen in zijn privéleven’.

Dietse Kameraden kennen deze buurt. Ze melden trots dat zij waren ingehuurd als ordedienst (foto vier man met Duitse herder) bij de bijeenkomst in Velsen-Noord.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dus Fokke: jij mag van de advocaat niet zeggen dat de ijmuidenaar in kwestie Marcel Dootjes heet? Vreemd dat dat niet mag, want die naam kom je op internet, bijvoorbeeld hier, gewoon tegen, compleet met foto. Maar goed, jij hebt je keurig aan je woord gehouden en zijn naam niet genoemd. Je hebt ook niet verteld waar hij werkt. Ik weet het ook niet. Maar misschien één van je andere blog-lezers?

Fokke Zaagsma zei

Beate anoniem,
Hij heet geen Dootjes. Zijn naam vind je wel.
Overigens: als een advocaat tegen de krant zegt dat we iets niet mogen publiceren, of moeten rectificeren, doen we dat niet slaafs. I
k noem de naam van de IJmuidenaar niet volgens onze eigen regels: de krant noemt geen naam of initialen van verdachten. De IJmuidenaar staat in januari voor de politierechter in Haarlem na zijn arrestatie in Uitgeest.
We noemen ook geen initialen omdat mensen dan toch makkelijk te herkennen zijn in onze 'dorpen'. Wie niet veroordeeld is, is onschudig.
Groetjes,
Fokke