vrijdag 23 november 2007

Onzekere tijden

We gaan dus naar de rechter. Een onvermijdelijke stap.

Onzekere tijden. Er dreigen ontslagen. Het is de zoveelste bezuinigingsronde die we meemaken. Veel collega’s zijn al verdwenen.

Na een week herfstvakantie kwam ik thuis. Lag er een brief van de hoofdredactie met het slechte nieuws. In onze uitgeverij HDC Media moeten dertig fte’s weg van de redacties. Die dertig kunnen vallen bij alle kranten in het concern: IJmuider Courant, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander en Noordhollands Dagblad.

Op 1 december zou bekend worden wie er uit moeten. Dat is uitgesteld. De ondernemingsraad en redactie zijn tegen. Maar de directie zet door. Zij wil op 27 december, net na de kerst, laten weten wie kan vertrekken.

Er is onrust. Eerst het kort geding (3 december) maar afwachten. Voor de dure decembermaand krijgen we in ieder geval nog salaris.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

wat mij bevreemd is dat er word bezuinigd op de vlakken waar de krant zijn bestaansrecht mee verdient, namelijk de lokale verslaggeving.
is dit de invloed van het telegraaf concern?

zelf heb ik mijn abb opgezegd na een langdurige stroom bezorgklachten die niet op te lossen waren, met als hoogtepunt een nabezorgde krant die precies een week later kwam
de beloofde week extra gratis krant is natuurlijk ook nooit gerealiseerd.
misschien moeten de heren directie zich richten op de dingen die niet goed lopen ipv de nog bestaande abbonee's wegjagen

Fokke Zaagsma zei

Het gaat al lange tijd slecht met de bezorging. Dat staat echter los van de bezuiniging die de directie wil. De redactie en ondernemingsraad verzetten zich tegen ontslagen omdat het bedrijf juist een historische winst maakt. Ook heeft het te maken met de volgens OR te hoge rendementseis die moederconcern De Telegraaf eist. Rechtszaak over nut van de reorganisatie volgt.
Fokke

Anoniem zei

Dit is nog eens goed nieuws fokke
we wachten het verder af.
Ontslagronde bij HDC-kranten voorlopig van de baan

Gepubliceerd op 24 december 2007, 16:21
Laatst bijgewerkt op 24 december 2007, 17:22

amsterdam - De reorganisatie bij HDC Media, uitgever van deze krant, is voorlopig van de baan. De ondernemingskamer heeft de ondernemingsraad van deze krant, die een rechtszaak tegen de directie had aangespannen, in alle punten in het gelijk gesteld.


De reorganisatie bij HDC Media, uitgever van deze krant, is voorlopig van de baan. De ondernemingskamer heeft de ondernemingsraad van deze krant, die een rechtszaak tegen de directie had aangespannen, in alle punten in het gelijk gesteld.

De directie wilde nog voor het einde van dit jaar het aantal banen op de redacties van het Noordhollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant en Leidsch Dagblad inkrimpen van 280 naar 250 banen om winstcijfers op te krikken. Meteen na de kerstdagen stonden ontslaggesprekken gepland. De ondernemingsraad kwam hiertegen in opstand en legde de zaak voor aan de ondermingskamer te Amsterdam, die maandagmiddag uitspraak deed.

Directeur Tim Klein van HDC Media zegt in een reactie dat de directie de uitspraak van de rechter zal respecteren. Voorzitter Wim Bank van de ondernemingsraad is blij de zaak gewonnen te hebben. ,,De rechter vindt dat uitgevers niet alleen moeten kijken naar de economische noodzaak van kranten, maar ook naar het maatschappelijk belang ervan'', zegt Bank.

Hoofdredacteur Geert ten Dam laat in een reactie weten dat hij blij is dat de rechter een einde heeft gemaakt aan een spannende periode waarin de onderlinge verhoudingen behoorlijk waren verstoord en ge√ęscaleerd. Ten Dam hoopt dat hoofdredactie, directie en de adviesorganen volgend jaar eensgezind een nieuwe start met de reorganisatie kunnen maken.