vrijdag 16 november 2007

Feestje met bijsmaak

Het wordt een feestje met een bijsmaakje, volgend jaar. Op 27 april, als de nieuwe dienstregeling van Connexxion ingaat, gaat de draagvleugelboot vaker en tot veel later varen. Ook in het weekend! Bovendien bestaat de draagvleugelboot op 27 april 2008 op die dag precies tien jaar!

Voor de kapiteins en lokettisten is het echter geen reden tot een feestje. Ze balen er enorm van dat de loketten in Velsen-Zuid en Amsterdam per 1 januari 2008 dichtgaan.

,,Een uitbreiding van de dienstregeling vraag toch juist om een loket?’’, vindt lokettiste Marion van der Plas. Zij en haar collega’s worden vervangen door een kaartjesautomaat. Op de foto wijst Marion boos naar de automaat bij het verkoopkantoor op het Pontplein.

Marion durft wel met haar naam in de krant. Andere personeelsleden durven dat niet. Uit angst voor maatregelen van Connexxion. ,,Maar we hebben vrijheid van meningsuiting’’, vindt Marion. Zij, nog een lokettiste en een kapitein die ik sprak werken er al bijna tien jaar.

,,Vroeger waren we een echte familie’’, vertellen ze. ,,Gingen we ook privĂ© met elkaar om.’’ Daaraan kwam echt een eind toen Connexxion vorig jaar de aanbesteding dreigde te verliezen. Mensen vertrokken naar andere banen. Marion: ,,Connexxion propageerde dat ook. Jongens zoek maar een andere baan, zeiden ze.’’

Twee jaar geleden waren er nog acht lokettisten. Nu nog vier. Van de twaalf kapiteins zijn er nog maar drie in vaste dienst. Het vertrek van de anderen is opgevangen met ingehuurde krachten.

Marion: ,,De sfeer is weg. De motivatie bij het personeel is verdwenen.’’De lokettisten krijgen een nieuwe baan bij Connexxion. Twee worden pontwachter op pont Buitenhuizen. Twee willen dat niet, waaronder Marion. ,,Ik heb altijd binnen gezeten, achter het loket. In weer en wind op pont. Dat zie ik niet zitten.’’

Geen opmerkingen: