donderdag 29 november 2007

De onbegrijpelijke GHD

GHD heet het in ambtenarentaal. Weet u wat het is? Vanavond was ik bij een vergadering van de gemeenteraad (foto) over GHD.

U kon het thuis volgen via de camera's van Seaport. De raadsleden spraken over: ,,Scenario's één, twee, drie en vier van het GHD'' en over ,,de voorkeursvariant''. Ze hadden het ook over ,,het MFA''.
Laat ik dat laatste maar verklappen: dat is een multifunctionele accommodatie. Maar dat is ook een betekenisloos woord. Wat is nou concreet een multifunctionele accommodatie? Wat ziet u dan voor zich?

Ze leren het nooit, die politici. Om duidelijke taal te spreken. Gelukkig is de krant er om te vertellen waar het over gaat. GHD is Groot Helmduin, een bouwproject aan de Planetenweg (sporthal, parkeerplaats, sportvelden, Dwarsligger).

Bedoeling is woningen te bouwen en één gebouw met scholen, sporthal, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, buurthuis en een wijksteunpunt. Tot er plots een tekort bleek van 4,7 miljoen euro. Foutje.

De eerste oplossing was De Dwarsligger uit het project te halen. Later besloot de gemeenteraad dat het wijksteunpunt Zeewijk niet hoeft te verhuizen naar Groot Helmduin.

Vanavond kwamen vier oplossingen op tafel. Omdat Kennemerhave en Woningbedrijf Velsen willen meebetalen en ze kruisbestuiving in één gebouw een goed idee vinden, neigt een meerderheid toch naar… verhuizen van De Dwarsligger. Op 13 december beslissen ze. Zeggen ze.

Het scenario dat een raadsmeerderheid lijkt te willen, is slecht nieuws voor De Klipper en De Zandloper. Die wachten al meer dan acht jaar (!) op een besluit van de Velsense politiek over nieuwbouw op Groot Helmduin.
Als iets synoniem is voor besluiteloosheid in de politiek, is het wel Groot Helmduin.

De politiek leek te luisteren en aan te dringen op versnelde nieuwbouw. Maar het scenario waar nu een meerderheid voor lijkt te zijn, zit helemaal geen versnelde nieuwbouw meer in. De scholen, weliswaar straks met opknapbeurtje, moeten wachten tot juni 2011…

(Het kaartje geeft de variant weer die een raadsmeerderheid in principe wil. De twee oranje vierkantjes boven vormen een torenflat aan de Planetenweg, tegenover het Pleiadenplantsoen. Geel, paars en blauw zijn de sporthal, scholen, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en Dwarsligger. Oranje: woningen.)

Geen opmerkingen: