woensdag 10 oktober 2007

Verklikkertje

Illegaal pokertoernooi opgedoekt. Aldus de krant van vandaag. Maaike Oppenkamp liep op een middag restaurant De Sluizen binnen. En zag mensen pokeren. Voor geld.

Emma Breukelman, die stage bij ons loopt, zocht het uit. Ze belde met de politie. En de gemeente. Het bleek niet te mogen. Na onze vragen aan gemeente en politie nam de organisator contact op met de gemeente. Die zei dat het niet mocht. De organisatie besloot daarop te stoppen met het toernooi.

Nu de kritiek. De IJmuider Courant speelt verklikkertje, aldus een reactie op het bericht op onze site. De krant is roomser dan de Paus. Of we ook bingoavonden gaan controleren. Of we trots zijn, vraagt een ander.

Laat ik verklappen: er was discussie op de redactie. Emma, pokerliefhebster, vroeg zich af of ze het op haar geweten kon hebben om het toernooi eventueel de nek om te draaien. Maar Emma stelde zich professioneel op. Ze legde het de politie voor als hypothetisch geval. Stel dat… Zonder dus iets te verraden. En in de artikelen over het pokertoernooi komt keurig iedereen aan het woord. Hoor en wederhoor.

En zo moet het. Wij als journalisten hebben geen mening. We proberen zo objectief mogelijk te zijn. Te signaleren en door te geven. De lezer mag zich dan een mening vormen.

We schrijven dus niet alleen over illegale of foute praktijken van de gemeente. Of fouten van de politie. Dat vinden lezers altijd goed. Maar we schrijven ook over bijvoorbeeld van een winkelier die 's nachts een stuntverkoop houdt zonder vergunning. Of over een illegaal pokertoernooi. Voor ons één pot nat.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke, je hoeft je toch niet te verantwoorden omdat er een paar lezers een andere menig hebben?
Dan kun je elke bericht wel gaan uitleggen.
De politie heeft toch niet ingegrepen. De organisator heeft z'n huiswerk niet goed gedaan en heeft uiteindelijk de eer aan zichzelf gehouden. Dat staat in het bericht. Duidelijk toch?

Anoniem zei

Fokke maak leuke dingen op je weblog

Fokke Zaagsma zei

Ja, maar een aantal mensen denkt er anders over. En dat mag natuurlijk. Ik verantwoord me niet. Ik probeer uit te leggen. En te laten zien dat we op de redactie ook over zulke zaken nadenken voordat we publiceren.

Anoniem zei

Blijf denken Fokke en laat dan maar de leuke dingen achteraf.