donderdag 16 augustus 2007

Absurd

De spoorlijn in IJmuiden is 450 meter korter geworden. Stopt nu bij De Geul (zie foto). Daar is de WIJS niet blij mee. Lees morgen maar in de krant.

Prorail heeft de rails in de spoorovergang van De Geul weggehaald. Gaan ze er mee doen? Ze gaat de rails opnieuw gebruiken. Waar? Op het niet meer gebruikte spoor tussen Santpoort-Noord en IJmuiden: de IJmuider vislijn.

De overgang van De Geul gaat de overgang vervangen in de Zeeweg in IJmuiden, Cederstraat in IJmuiden of Duin- en Kruidbergerweg in Driehuis. Welke van de drie het wordt, weet Prorail nog niet.

Absurd. Er wordt dus straks een spoorovergang vervangen van een spoorlijn waar sinds 1983 geen trein meer over rijdt. Waarom? Omdat wij verplicht zijn het spoor tot en met 8 december 2007 te onderhouden, zegt Prorail.

Hier gaat een aannemer fors aan verdienen. Hier gaat de Velsenaar fors last van krijgen. Er moet immers een doorgaande weg worden afgesloten voor het werk. Komt er ook nog rails te liggen die op De Geul zwaar te lijden heeft gehad van de vele, vele vrachtwagens die dagelijks voorbijkomen.

Bij WIJS kunnen ze meepraten over de absurde gedachtegang van Prorail. In 2005 wilden ze de overwoekerde stations en rails vrijmaken. Weg met het onkruid. Dat mag niet, zei Prorail. Het spoor is verboden gebied. Blijkbaar weten ze niet dat talloze Velsenaren er iedere dag hun hond uitlaten.

WIJS moest bij het werk verplicht gele hesjes dragen (zie foto). En er moest een man met rood hesje op de uitkijk staan. Voor het geval er toch een trein zou aankomen…

Bij WIJS denken ze dat het spoor maar niet wordt opgeheven omdat het niet mag van defensie. Die zou het spoor naar IJmuiden willen behouden om in oorlogstijd materieel te kunnen aan- en afvoeren naar de havens. En om de sluizen te verdedigen. Bewijs heeft WIJS daarvoor niet. Maar het wordt ook nooit ontkend, zeggen ze.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zie hier een complot!

Anoniem zei

Zal dat peron nog onkruidvrij zijn? Prorail, WIJS, ik zie even geen verschil.

Anoniem zei

Krijg ik hier de indruk dat WIJS geen probleem zou hebben met opheffing van de rails? Laat je niets WIJS maken, snel, handelen dan!

Unknown zei

Als defensie dit spoortraject nodig zou hebben, waarom is de aansluiting bij station Santpoort-Noord dan verdwenen. Voorzover ik weet zijn de wissels richting IJmuiden cq Santpoort-Noord verwijderd.

Fokke Zaagsma zei

Dat klopt, Gerard.

Ik heb het even uitgezocht. De wissel is in 2000 weggehaald door Prorail om te zorgen dat er niet per ongeluk een trein het spoor op kan rijden.