woensdag 16 mei 2007

Vergeten tegels

Uitslag. De mooiste vergeten gedenktegel in de hele gemeente is ongetwijfeld die op de hoek Raafstraat-Dokweg in IJmuiden (Foto 2, een na bovenste van de prijsvraag). Met gemeenschapgeld is een zwart stalen bankje geplaatst met uitzicht op lelijkheid en voorbijrazende auto's. Als je niet weet dat het bestaat, vind je het nooit. Nog nooit iemand op het bankje zien zitten. Waarom zou je ook?

Ervoor ligt een tegel waarvan de tekst nauwelijks nog leesbaar is: 'Opening gereconstrueerde Dokweg/Kromhoutstraat op 19 oktober 1995 Weth. J.D.W. Westendorp'. Het lijkt wel een grafsteen (zie foto boven).

Van een jaar eerder is de gedenksteen die hoort bij foto 1 (bovenste van de prijsvraag). Fietspad tussen IJmuiderslag en slagboom bij de parkeerplaats bij het strand, langs het Kennemermeer. Jarenlang een omstreden verbinding. Want bedoeld als tweede toegangsweg voor auto's naar IJmuiden aan Zee. De gedenktegel ligt net niet halverwege: opening door gedeputeerde Tielrooij.

Foto 3 (onderste foto van de prijsvraag) hoort bij het Zwarte Pad. Op de Havenkade, tegenover het Zee- en Havenmuseum, loopt een trapje naar beneden. Een klein paadje voor hondenuitlaters leidt naar het benzinestation. In 1998 aangelegd met geld van Zeehaven IJmuiden, de gemeente Velsen, de Rabobank IJmuiden en het projectbureau IJmond IJzersterk.


De laatste foto (Foto 4, rechts bij de prijsvraag) hoort thuis in de Merwedestraat. Korrelbeton, aldus de gedenkplaat in de gevel van het huis in de Rivierenbuurt. De plaat ziet er prachtig uit. Ik denk dat een buurtbewoner hem elke week poetst. Korrelbeton dankt IJmuiden aan de Duitsers. Ze sloopten de halve havenplaats om schootsveld voor de kanonnen te krijgen.


Op het kale IJmuiden werd de Rivierenbuurt gebouwd. Er was een tekort aan bouwstoffen in die tijd. Daarnaast moest er snel gebouwd worden. Oplossing: Korrelbeton: cement waaraan gemalen puin werd toegevoegd.
Dat puin was afkomstig van de gesloopte huizen.
IJmuiden werd met IJmuiden herbouwd.

(Trouwens: geen suggesties, geen winnaar. De pindakaas gaat nu gewoon op).

3 opmerkingen:

Unknown zei

Ik ken alleen maar flat's in de Merwedestraat, geen huizen.

Anoniem zei

Oke Fokke
je hebt je best gedaan ik wilde
de pot pinda kaas niet maar de fietsroute is wel mooi heb hem gelopen
leuk op naar de volgende prijsvraag

Anoniem zei

Trouwens
de redactie leden vinden jou pindakaas wel lekker hoor heerlijk in de luch tijd ik gun het jullie van harte

eet smakelijk