donderdag 10 mei 2007

Boos op de politie

Tjonge, wat een reacties op ons verhaal over het politieoptreden in Velserbroek. 77 stuks. En niet alleen bij ons reageren mensen. Ook bij TV Noord-Holland. Vandaag nog een verhaal in de krant van iemand die boos is op de politie.

Het is moeilijk om te beoordelen of een agent buitensporig geweld heeft gebruikt. Voor een politieman lijkt het me lastig. Als praten niet meer helpt en je moet fysiek optreden, doe je dat niet halfslachtig. Lijkt me.

Ik was in 2005 blij dat een stel agenten een IJmuidenaar stevig in de kraag grepen. En stevig heet dat ze met vijf man er bovenop sprongen en pepperspray gebruikten.

Deze IJmuidenaar had me bedreigd. Vanwege een verhaal dat ik voor de IJmuider Courant schreef. Hij verkocht spul dat hetzelfde zou doen als viagra (Kamagra, zie foto). Heel illegaal. Ik kocht een pil (nee, niet geslikt) en schreef over zijn handel. En schreef dat de politie, FIOD-ECD en inspectie gezondheidszorg er niet tegen optrad. Vonden allemaal dat het de taak was van de ander.

De man, volgens de recherche ’zo gek als een bos uien’, dreigde me na publicatie in elkaar te slaan. En eiste duizenden euro’s van me (waarom weet ik nog steeds niet). Stond schreeuwend op de redactie. Belde intimiderend aan en op. Aangifte gedaan.

Zoiets is niet leuk. Je kijkt toch een twee weken lang angstig over je schouder. Toen hij vervolgens erg agressief over iets werd (zal om privacyreden niet precies vertellen waarover), werd hij gepakt.

Vorig jaar is hij veroordeeld door de rechter. Ook wegens bedreiging en afpersing van mij. Vonnis: zes maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk, proeftijd twee jaar, in proeftijd gedragen volgens aanwijzing van reclassering, werkstraf van zestig uur of dertig dagen zitten.


De politie is ook je vriend.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Politie is over algemeen ook je beste vriend, het is net die rotte appel, wat de mand lelijk doet overkomen. Een politie heb maar een fraktie om goed te kunnen reageren, maar wil niet zeggen, dat elke reaktie die ze maken, dan ook goed is. Naar mijn mening doen ze veel goed werk, maar die paar, die denken ze alles kunnen, omdat ze een badge dragen, die zouden ze moeten herscholen, ze een wetsdienaar, niet iemand die meer dan jij of ik zijn. Ik ben meerdere keren aangehouden, en van de vijftig keer, zijn er maar twee geweest, waarvan ik dacht, kom op man, laat nu eens niet duidelijk zien, je de beter bent dan mij, maar goed, ik denk dat het ook een houding van per persoon verschillend is. Ze doen hun werk, en kan soms blij zijn, dat ze er zijn, maar zo als het spreekwoord al zegt,..

Als je de politie nodig hebt, zie je ze niet, of te laat,.....

Utzonderingen daar gelaten.

Anoniem zei

Je verhaal klinkt me bekend in de oren. Ik heb gewoond in het complex waar R.K. ook woonde. Was geen fijne tijd. Politie heeft mij destijds een paar keer uitstekend terzijde gestaan. Ik kan me dan ook volledig vinden in je pleidooi.