donderdag 8 maart 2007

Rennen voor de deadline

Vanavond vergadert de gemeenteraad. Jarenlang zat ik 's avonds vele uren in de raadszaal. Te luisteren naar beslissingen. Als die tenminste werden genomen (Ik kan wel een paar onderwerpen noemen waar na meer dan vijf jaar nog geen besluit over is genomen).

Toen we nog een middagkrant waren, tikte ik na de vergadering het nieuws. Dat was nachtwerk. Zeg maar een uurtje of twee. Na de overgang naar ochtendkrant veranderde de deadline. Uiterlijk 12 uur moet alle kopij er zijn. Dat had nogal wat gevolgen. Je kon niet meer rustig naar discussies luisteren. Tijdens het debat tikte ik al verhalen op de laptop. En stuurde die uit de raadszaal naar de krant.

Deadline is deadline. Dat betekent dat de krant sluit voordat de vergadering is afgelopen. Een antwoord van een wethouder haalt daarom niet altijd een verhaal. We hebben gevraagd of de gemeenteraad de heel belangrijke onderwerpen aan het begin wil behandelen. Kunnen wij een evenwichtig verslag maken. Maar dat vond geen gehoor.

Collega Bart Boele verslaat nu de raad. Hij moet ook de deadline halen. En verlaat de raadsvergadering dus voor afloop. Zo goed en kwaad als het gaat volgt hij de vergadering tijdens het tikken op de televisie.


De raad vergadert bovendien anders. Op één avond worden tegelijk meerdere onderwerpen besproken. We kunnen ons niet in drieën of vieren splitsen. Dus maken we keuzes. Noodgedwongen. Sommige onderwerpen halen dus de volgende ochtend niet de krant.


Morgen leest u onze keuzes van vanavond.

(De foto is van Reinder Weidijk)

Geen opmerkingen: