dinsdag 13 maart 2007

Ooggetuigenverslag

Man loopt bewust met zijn zoontjes van 4 en 6 jaar onder de trein. Bij spoorovergang in Haarlemmerliede.

Een Velserbroeker op de fiets, die staat te wachten voor de spoorbomen, ziet alles gebeuren. Op vijf meter voor zijn ogen:

,,Ik heb gezien dat die man met die twee kinderen aan zijn hand, dat die zo om die bomen heen loopt, en zo voor die trein springt... De machinist die toeterde nog.''

,,Ik denk nou hij gaat met die kinderen staan kijken hoe die trein voorbij komt, zoals je vroeger wel meer deed. Hij loopt er omheen, hij, hij springt er zo voor.''

''De kinderen wilden niet. De één begon te trekken. Eerst liepen ze zo met z'n drieën. En toen dat ene kind niet wilde, ging hij middenin lopen. Hij pakt zo die twee handjes en hij loopt zo voor die trein!''

,,Dit is verschrikkelijk. Dit is niet te vertellen. Dit is niet te verklaren.''

3 opmerkingen:

Fokke Zaagsma zei

Goedemorgen,

De waarheid is hard.

Het citaat van de Velserbroeker geeft precies de kern van het drama weer in al zijn weerzinwekkende simpele verschrikkelijkheid.

En dat, en niet meer dan dat wil ik laten zien.

,,Dit is verschrikkelijk. Dit is niet te vertellen. Dit is niet te verklaren.''

(Naar aanleiding van de discussie op de ijmuidercourant-site,
Nieuw op Fokke's Blog)

Anoniem zei

De reacties van de diverse mensen op het artikel geeft aan hoe onwezelijk het geheel eigenlijk is. Dat mensen het artikel ongepast vinden kan ik begrijpen. Maar zijn de reacties niet van dezelfde aard? Hard en onwerkelijk? Machinist, getuige, hulpverleners, journalisten, iedereen is diep geraakt en niemand weet hoe je hier goed mee omgaat. De vader wist ook niet hoe hij met zijn situatie om moest gaan. Wie heeft nu "ongepast" gehandeld? Iedereen doet het op zijn eigen manier en dat is voor een ander nooit goed te praten. Laten we naar aanleiding hiervan met z'n allen de ernst en de gevolgen goed begrijpen en ons beseffen dat dit geen oplossing was/is.

Fokke Zaagsma zei

Inderdaad.

Het is moeilijk hier over te berichten. Je wilt en moet informeren maar in dit soort gevallen ook een soort terughoudend in acht nemen. Zie het commentaar vandaag in de krant van onze hoofdredacteur (zwartwit).

Wij doen het daarom niet als De Telegraaf, die vandaag de naam, leeftijd en hele levensloop van de vader publiceert.

Wij hebben vandaag en gisteren wel veel achtergrondinformatie gegeven. Vandaag staat in de IJmuider Courant een verhaal naar aanleiding van de Velserbroekse fietser. Een psyholoog gaat in op de vraag of hij de beelden ooit kwijt raakt.

Wij kiezen voor het geven van zulke informatie.

Ik koos voor de Velserbroeker omdat hij voortdurend met zijn verhaal op tv is te zien. En hij heeft gesproken met allerlei kranten. Zijn verhaal is overal te lezen. Als dat niet zo was geweest, had ik zijn ooggetuigenverslag genegeerd.

Fokke