donderdag 15 februari 2007

Ben benieuwd

Zoals het vaak gaat. Het officiele startsein door Velsens wethouder Korf en gedeputeerde Hooijmaijers zou de start zijn van de sloop. Maar de sloop van het bedrijf Staalwerk in Oud-IJmuiden was al lang begonnen (foto onder).

We zien het ook bij opgeknapte wegen of nieuwe gebouwen die officieel worden geopend. Die zijn dan allang in gebruik voordat een lintje wordt geknipt.

Maar sinds vanmiddag is de
metamorfose van IJmuidens oudste deel echt begonnen. Op het kaartje ziet u hoe Oud-IJmuiden er in 2012 uitziet.

Korf is enthousiast. Maar dat is niet iedereen. Ik sprak een architect die zijn kritiek niet in de krant wil verwoorden. Hij doet nog zaken met de gemeente over een bouwplan. En in de toekomst heeft hij misschien vaker met de gemeente te maken.

Velsen geeft Oud-IJmuiden helemaal uit handen aan projectontwikkelaar Bouwfonds. Die heeft veel geld gestoken in het gebied, onder meer om Staalwerk uit te kopen. Bouwfonds wil haar investeringen eruit halen. En winst maken.


Het gebied staat daarom propvol woningen, zegt mijn architect. Er is veel te weinig ruimte om te spelen. Dat is echt nodig, want er komen heel veel eengezinswoningen. Dus kinderen.
Ook is er te weinig ruimte voor bomen. En voor parkeren. Gelukkig heeft de gemeenteraad dat onderkend. Vanmiddag zei Korf Bouwfonds kritisch te zullen volgen. Benieuwd wat dat oplevert.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De gang van zaken rond het op te knappen gebied is nu al buitengewoon zorgwekkend. Van een gemeete mag je behoorlijk bestuur verwachten en actieve inzet om voor evenwicht in de woonomgeving te zorgen. Wat we hier echter zien is een politiek prestige spelletje. De gemeente trekt de handen zeer ver af van de inhoud en de verantwoordelijke wethouder, die al weinig verstand van bouw en stedelijkeontwikkeling heeft, komt tot nu toe niet verder dan praten over een onderkenning en verzoeken om wat rekening te gaan houden met wensen die voor de projectonwikkelaars maar bijzaak zijn en zelfs hun winst flink drukken. Nog even en het is al te laat om er nog iets aan te veranderen en dan zitten we met een zeer tevreden ontwikkelgroep van buiten de gemeente die de centen op weet te strijken en een snel verpauperende wijk waar de gemeente na enkele jaren duizenden euro's aan lapmiddelen in moet stoppen om het een beetje leefbaar te maken. Als het geld en de ruimte er dan al is. Neen, van de gemeente en wethouder horen we meer te verwachten dan dit gedrag. Actieve opstelling bij de stedelijke ontwikkeling in het voordeel van de bewoners en de gemeente. Niet slechts wat woorden gebruiken om er even makkelijk vanaf te komen.

Anoniem zei

In de gemeente Velsen wordt een parkeernorm aangehouden van 1,5 parkeerplaatsen bij eengezinswoningen en 1,2 parkeerplaatsen bij appartementen. Dat deze cijfers veel te laag zijn, blijkt bijvoorbeeld uit Velserbroek waar dezelfde cijfers gehanteerd zijn. Elders in het land is men een stuk realistischer. En men realiseert zich in Velsen best wel dat 1,5 en 1,2 te laag is. En ook dat er dus in Oud-IJmuiden te weinig parkeerplaatsen zullen komen. Maar het is voor de gemeente ook slikken of stikken: niet slikken betekent dat alles bij het oude blijft.