dinsdag 16 januari 2007

’A9? Ik vertel u niets’

Vanmorgen op bezoek bij het projectbureau Centrumplan IJmuiden. Joktan Cohen (op de foto rechts) en Kees Kuiper (links) vertellen dat stadsvernieuwingsplan van de grootgrondbezitters (tussen spoor en Moerbergplantsoen) veel beter is. Het alternatief van burgemeester en wethouders is veel slechter. B en W willen de winkels tussen Velserduinplein en Plein 1945 afbreken en weer opbouwen. Kun je net zo goed de winkelpuien wat veranderen, zegt Cohen. Hun plan met nieuw winkelcentrum is daarentegen ’een grote afgewogen samenhangende kwaliteitsimpuls’.
Ik moet toegeven: hun argumenten zijn erg overtuigend. Oh oh. Die opmerking gaat me kritiek opleveren. Laat ik met zo’n bezoek m’n oren hangen naar de lobby voor het grote Centrumplan? Nee. Als journalist moet je zo goed mogelijk geïnformeerd zijn.

’s Middags gewerkt aan een verhaal over werk op de A9. Dan stuit je op Rijkswaterstaat. Dat gaat zo. Je belt de speciale informatielijn van Rijkswaterstaat, 0800-8002. U kent ze wel uit de advertentiecampagnes. Je kan daar alle informatie krijgen over werk aan de weg. ,,Goededag, met Fokke Zaagsma van de IJmuider Courant. Ik wil graag iets weten over het werk aan de A9. Mevrouw: ,,Dat mag ik u niet geven. Ik mag wel alle informatie aan gewone mensen geven,. Maar niet aan journalisten.’’ De persvoorlichter van Rijkswaterstaat: ,,Het is nog veel te vroeg om al gedetailleerde informatie te verstrekken.’’ Dezelfde avond vertelt ingenieur Harald P. Hansen, projectleider groot onderhoud A9 van Rijkswaterstaat, alles over het wegwerk, alternatieve routes en alternatieve transportmiddelen aan ondernemers in Aalsmeer. Hoe zo te vroeg?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke,

Van harte met je nieuwe blog.

Ik ben erg geinteresseerd in de ontwikkelingen aangaande het centrumplan. Voor het eerst sinds het ontstaan van de plannen voor het centrumplan lees ik voor het eerst iets positief van een journalist van de IJmuider Courant. De argumenteb die de heren Cohen en Kuiper aandragen noem jij nl. erg overtuigend. In de hele berichtgeving in de IJ.C. heb ik zo'n reactie nog niet kunnen ontwaren. Zou het niet eens een idee zijn om in een iets uitgebreider artikel eens stil te staan bij beide plannen. Zet de voors en tegens van de plannen eens naast elkaar en dan zie je vanzelf welk plan de meeste kwaliteiten heeft.

Daarnaast is het ook eens aan te raden een artikel te maken over de rol van een bestuurder/raadslid. In mijn ogen zou deze verder moeten kijken dan zijn of haar regeerperiode en doen wat het beste is voor de gehele gemeente op lange termijn. Dat daarbij op korte termijn niet alle burgers tevreden gesteld kunnen worden kan niet voorkomen worden.
Ook persoonlijke belangen of rancune mogen niet meewegen in een beslissing van een bestuurder.

Het 'afblazen' van het centrumplan komt op mij nu over als een wat rancuneuze reactie van mevrouw Korf tegenover het vorige college. Mevrouw Korf is daarnaast geheel niet voor argumenten vatbaar. Vandaar is het reuze interessant om het vorige plan op hoofdlijnen, feiten en onderbouwingen eens te vergelijken met het huidige plan waarvan mevrouw Korf de geestelijk moeder is.

Ik ben benieuwd.......

Veel succes.

Fokke Zaagsma zei

Beste anonieme meneer of mevrouw,

Bedankt voor je reactie.

Ik vind dat je niet helemaal gelijk hebt met je opmerking dat je niets positiefs over het 'oude' Centrumplan hebt kunnen lezen.

Ik heb indertijd niet alleen tegenstanders in de krant gezet, maar zeker ook voorstanders.

Bijvoorbeeld in een hele interviewserie.

Voors en tegens van het 'oude' en 'nieuwe' centrumplan naast elkaar zetten, doen we niet.

Waarom? Omdat we als krant geen mening hebben.

We zetten daarom wel de verschillen in de krant. Dan mag de lezer zeggen wat ze ervan vindt. De verschillen staan uitgebreid regelmatig in de krant.

Het is niet aan een journalist om te veroordelen, maar om te observeren en te melden. Ik weet namelijk niet wie gelijk heeft: de voor- of tegenstander. Ik schrijf voor beiden.

Als je vindt dat de gemeentebestuurders en kortzichtig zijn, zou ik zeggen: schrijf het op! Stuur een ingezonden brief naar de IJmuider Courant (redactie@ijmuidercourant.nl) en we plaatsen hem.

Prettig weekend! Fokke