donderdag 21 november 2013

Weg met de foute burgemeester

IJC 24-09-1946
Het boek van de Velser Affaire komt tot mij met sinterklaas. De presentatie van dat boek, het beslissende onderzoek door historicus Bas von Benda-Beckmann, heb ik met belangstelling gevolgd. 

U ook vast wel, in de IJmuider Courant

Seaport TV deed uitgebreid verslag van de presentatie in de Stadsschouwburg Velsen


Hier kunt u dat verslag terugzien: zoek even op Velser Affaire. Nog meer filmmateriaal vindt u hier

De uitzending van Seaport TV leverde twee nieuwtjes op die de krant niet haalden. 

Ten eerste: er wordt zo snel mogelijk een straat in Velsen vernoemd naar verzetsman Piet Weij. Zijn zoon Cees Weij is de grote man die zorgde dat de Velser Affaire eindelijk werd opgelost, door het onderzoek van Bas von Benda-Beckmann. 

Overal in IJmuiden zijn straten naar verzetsmannen genoemd. Behalve naar Piet Weij. Burgemeester Franc Weerwind van Velsen zegt voor de camera van Seaport TV (rond 17e minuut): 
,,Het college van burgemeester en wethouders heeft in een bief aan Cees Weij zwart op wit beloofd dat zodra de mogelijkheid er is, een straat naar Piet Weij wordt vernoemd.'' 
Dat is mooi.

IJC 28-01-1947
Het tweede nieuwtje is veel bijzonderder. En het is een schande dat het nog niet is geregeld. Dat er eigenlijk nog steeds geen voorstel is van burgemeester en wethouders om het te regelen. 
Interviewer van Seaport TV Jac. Zuurbier wijst Weerwind nog eens nadrukkelijk op de schandvlek van Velsen.
En dat is Tjeerd van der Weide.

Oud-burgemeester van Velsen. In oorlogstijd. Rotter dan rot. Het is de enige foute burgemeester die na de oorlog zo fout werd gevonden, dat hij ter dood is veroordeeld.

En de naam van deze Van der Weide prijkt nog steeds op het mooie bord bij de raadszaal in het stadhuis van IJmuiden. Het bord waarop in sierlijke letters alle burgemeesters en wethouders van Velsen staan vermeld. Een erebord. 

,,Tjeerd van der Weide (foto) is niet slechts een naam, doch een begrip. Het betreft hier een man wiens naam in Kennemerland met huivering wordt uitgesproken'', schrijft de IJmuider Courant van 24 september 1946. 


IJC 07-06-1947
Het was een burgemeester die in zijn vrije tijd op jodenjacht ging. Meedeed aan razzia's. Meedeed aan de verhoren van opgepakte ondergedoken joden. Hij zorgde voor de executie van de IJmuidense stationschef De Noo. Het was een echte nazi.

Zuurbier confronteerde Weerwind met de vermelding van Van der Weide op het erebord van de gemeente Velsen. Weerwind in de uitzending: ,,Daar moet inderdaad iets aan gebeuren. Dat ben ik met u eens. We moeten dat duidelijk maken. Hoe we er melding van gaan maken, weet ik nog niet.''

Het is een schande dat Tjeerd van der Weide nog steeds, zonder aantekening, op dat bord staat. Gemeenteraadsleden, wethouders, burgemeester Weerwind. Draal niet. Wacht niet. Geef onmiddellijk op dat bord aan wat voor ploert dat was.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Jaja, ook Fokke zou een held zijn geweest in de oorlog. Of misschien toch niet? Achteraf is het heel makkelijk om iemand rotter dan rot te noemen Fokke. Maar ik wil graag weten; wie is er NU rotter dan rot? Of wie wordt MORGEN rotter dan rot? Denk daar maar eens over na.

Anoniem zei

Iemand die doelbewust andersdenkenden wil ausradieren is niet alleen rot maar werkelijk verrot.

Fokke Zaagsma zei

Wat mij betreft: burgemeester Weerwind belt vandaag de IJmuider Courant, laat een verslaggever en fotograaf komen en plakt onder hun ogen met duct-tape de naam van Van der Weide af op het bord.

Het heeft al veel te lang geduurd. Daarna kan Weerwind zeggen dat hij nadenkt over een definitieve oplossing, maar de naam is alvast weg.

Fokke

Anoniem zei

Zo is het, we plakken de geschiedenis gewoon af met duct tape. Wat je niet ziet, is er ook niet geweest.

Anoniem zei

Precies wat ik ook dacht.