maandag 8 juli 2013

Geruchten, geruchten

Fotot Fokke Zaagsma
Bij een dode door een schietpartij, Pleiadenplantsoen in IJmuiden zondagavond, is het altijd lastig voor een verslaggever meteen de feiten op tafel te krijgen. 

Zeker als de politie zo laat met informatie komt. 
 

Wat je merkt, en bedacht op moet wezen, is dat iedereen elkaar napraat. Alle toeschouwers willen weten wat er is gebeurd. Ze vragen dat dan aan elkaar. Als er eentje zegt ’misschien is er wel geschoten’ dan weet de tiende bij wijze van spreken zeker dat er mitrailleur afging. Dat heeft hij van iemand gehoord.
Foto Fokke Zaagsma

Je vraagt en luistert en let dan op meer dingen. Zo weet je al snel dat de politie met getrokken wapen in de straat stond. Je ziet dat ze kogelvrije vesten in de hand houden. 


Uit je ervaring als journalist weet je dat de politie zoiets doet bij een vuurwapengevaarlijke verdacht. Je ziet ook nog de gepantserde politieauto staan. Buren hebben een harde knal gehoord. Dan mag de politiewoordvoerder best blijven praten over ’geweldsincident’: je weet wel beter. 

Hoe weet je vrijwel zeker dat de man dood is? Je ziet agenten in de woning reanimerende bewegingen maken. Ze komen naar buiten met hun defibrillator. De arts van de traumaheli gaat snel weer weg. Twee ambulances vertrekken rustig zonder patiƫnt. Een van de agenten is zichtbaar van slag. Trek je conclusies. De bevestiging van de politie kwam later.


Foto E.S. Berk
De dode is vrijwel zeker een IJmuidenaar: glazenwasser en ex-vissersman. Het gerucht gaat verder dat er een motorclub bij betrokken is. De vermeende dode had in ieder geval connecties met een lid van die motorclub. 

Zondagavond arriveerde er een lid van de motorclub op het Pleiadenplantsoen, liep onder het afzettingslint door, praat sprak de politie en vertrok weer.
Foto Fokke Zaagsma

Na de schietpartij op het Pleiadenplantsoen verricht de politie een huiszoeking op de De Noostraat. Kijk hier en hier. Het gerucht gaat dat er snel na die huiszoeking leden van de motorclub bij het politiebureau in IJmuiden hebben gestaan. 


Allemaal geruchten. 


Er zullen wel meer volgen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben zo benieuwd waarom er vannacht om 03:00 uur een rij politieauto's met 100 km/uur over de Driehuizerkerkweg raasden... Ik weet graag wat er in mijn omgeving speelt.

Fokke Zaagsma zei

Nacht van zondag op maandag bedoel je? Geen idee. We zoeken het dinsdag voor je uit.
Fokke

Anoniem zei

er zijn zeker leden van de motorbende die de politie hier in de heidestraat hebben zitten uit tedagen, dus dat is absoluut geen gerucht!!!