vrijdag 21 september 2012

Broos en strijdbaar door de jaren heen

Ze zijn écht op leeftijd (snel tegen of over de tachtig jaar), maar uitermate goed gebekt. En strijdbaar. De oudjes van wijksteunpunt Zeewijk in IJmuiden.
 
Het wijksteunpunt is het oudste ontmoetingscentrum voor ouderen in de gemeente Velsen. De officiële opening was op 21 maart 1975.
 
Het is altijd zeer geliefd geweest bij de bezoekers. Er waren periodes met ruim 1100 bezoekers per week.
 
Het wijksteunpunt is meerdere malen met sluiting bedreigd. De bejaarden kwamen elke keer in protest. 

,,We zijn in al die jaren zeker vier keer naar het stadhuis geweest’’, herinnert assistent-beheerder Bert Verloop zich. ,,Met rollators de busjes in en met protest-T-shirts aan en spandoeken.’’ Ik heb een paar keer gezien hoe ze broos maar uitermate vastberaden de lift namen naar de raadszaal.

De een na laatste keer dat het wijksteunpunt dicht zou moeten was in 2006, toen de ouderen zouden moeten verhuizen naar het te bouwen complex Groot Helmduin aan de Planetenweg. Ook dat ging niet door. Na protest.
 
Het wijksteunpunt, tot eind dit jaar van Zorgbalans, wordt weer bedreigd met sluiting. Zorgbalans was het daar aanvankelijk niet mee eens en kondigde aan naar de rechter te stappen. Dat gaat echter na overleg met de gemeente niet door, meldt een gemeentewoordvoerder.

De ouderen van het wijksteunpunt zouden nu naar buurthuis De Dwarsligger moeten (lees hier waarom). De geoliede protestmachine kwam weer op gang. Zelfs de koningin werd ingeschakeld. Er werden 630 handtekeningen overhandigd

De gemeenteraad greep vorig jaar in en nam een motie aan: onderzoek of het wijksteunpunt behouden kan blijven. En sinds die tijd zitten de ouderen in spanning.
 
Ik sprak woensdag met de Stichting Welzijn Velsen over dat onderzoek. Wat blijkt: goed nieuws. Welzijn Velsen wil de boel overnemen. Ook de directeur van Welzijn Velsen merkte hoe na het wijksteunpunt de ouderen aan het hart ligt. 

Directeur Allart van Deventer van Welzijn Velsen: ,,Ik kreeg emotionele brieven van ze waarin gevraagd werd het wijksteunpunt open te houden. Met verwijzingen dat ze de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.’’
 
Welzijn Velsen wil het wijksteunpunt exploiteren, maar wel op een andere manier. Zonder een betaalde kracht die alles in goede banen leidt, zoals de huidige beheerder van het wijksteunpunt Gerard Schol al sinds 1 december 2001 doet. De bij de ouderen geliefde Schol, die veel van de protesten tegen voorgenomen sluitingen ondersteunde, stopt op 20 december bij zijn werkgever Zorgbalans. Tot verdriet van de ouderen. 

Van Deventer: ,,Een groep vrijwilligers moet het straks runnen. We hebben begrepen dat een aantal bezoekers dat wil gaan doen. Wij begeleiden ze op afstand.’’ Er zijn nu zestig vrijwilligers actief bij het wijksteunpunt. Van Deventer heeft begrepen dat daarvan een deel wil stoppen in 2013. Maar dat zou niet met de overname, maar met hun leeftijd te maken hebben.

1 opmerking:

Lucien zei

goed nieuws!