maandag 24 september 2012

Bommen op IJmuidense bunkers

 26 maart 1944, 666 bommen op IJmuiden. Foto TNA AIR
Voor de krant van zaterdag een paginagroot verhaal gemaakt over de Schnellbootbunkers in IJmuiden, en de vele bombardementen er op. 

Vijftien tallboys op 8 februari 1945 op IJmuiden. Foto TNA AIR
Aanleiding is het boek van Michael Foedrowitz, die vier jaar lang werkte aan het onderzoek naar de grootste bunkers die de Duitsers ooit bouwden. Nog één zo’n kolossale bunker voor de Schnellboote staat er nog in Europa: die in IJmuiden.

Foedrowitz en ik kwamen met elkaar in contact na een eerder verhaal van mij over deze bunker: over een mogelijke nieuwe bestemming.

De bovenste foto is van een bombardement door 373 Amerikaanse bommenwerpers op 26 maart 1944. Ze gooiden die dag 666 bommen uit boven het havengebied en wat nu Zeewijk is. Ter oriëntatie: in het omcirkelde gebied met E staat de torpedo-opslagbunker. Die bunker is nog steeds te vinden in aan de Kromhoutstraat, en is bekend als Popbunker (oefenruimte bandjes).

De Amerikanen waren niet happig om IJmuiden te bombarderen. Ze herinnerden zich maar al te goed hoe bij een aanval een jaar eerder tien van hun vliegtuigen bij IJmuiden werden neergeschoten. 

Deze keer hadden ze meer geluk. Alleen de bommenwerper van piloot Glenn Grau werd geraakt door afweergeschut, maar hij kon in Engeland een noodlanding maken.

Disneybommen 14 maart 1945 op IJmuiden. Foto M. Laarmann
De geallieerden hadden het voorzien op de enorme Schnellbootbunkers.  Vanuit IJmuiden waren de Schnellboote een groot gevaar voor konvooien bij zuidelijke kust van Engeland. In een ’most secret’-memo van 18 februari 1944 werd bevolen dat de IJmuidense bunkers prioriteit kregen voor vernietiging. 

Ingang voor torpedowagens Schnellbootbunker I IJmuiden Foto NIOD
Er werden zelfs speciale bommen ingezet, zoals de tallboys: bommen die een aardbeving moesten veroorzaken. De tweede foto van boven is na zo’n bombardement met vijftien van die tallboys. Wat moet IJmuiden getrild hebben, op die 8 februari 1945.

Er werden ook speciale bommen tegen de Schnellbootbunkers ontwikkeld die met raketten werden aangedreven: de Disney-raketbommen. Op de derde foto van boven zie je op 14 maart 1945 enkele Disney-bommen op IJmuiden vallen. 

In juni 1945, na de bevrijding, kwam een speciaal team naar de IJmuidense Schnellbootbunker II om te kijken hoe succesvol deze bommen waren.

Door de bombardementen kon de IJmuidense Schnellbootbunker I niet meer gebruikt worden. Schnellbootbunker II, in aanbouw, kwam nooit af. 

 Krater van tallboy bij Schnellbootbunker II IJmuiden Foto NIMH
Schnellbootbunker I werd in juli 1945 door Canadese militairen opgeblazen. IJmuidenaren schoten om 7 uur ’s ochtends wakker toen de 350 kilo springstof de bunker I deels vernietigde. Vier dagen later werd de rest de lucht ingejaagd met duizend kilo springstof. Schnellbootbunker II wordt nu gebruikt door het bedrijf Cebo.

Duitse inspectie bomtreffer Schnellbootbunker II IJmuiden foto ECPAD DAM
Schnellboot 93 vernietigd in Schnellbootbunker I IJmuiden Foto NIOD
PS: Prachtige panoramafoto van Ko van Leeuwen van Zeewijk en Duinwijk in IJmuiden

PS: Rebelsen uit Velsen! Van havens tot ruïne. Kijk en luister

PS: Een rondvaartboot in IJmuiden? Jawel, en de schipper valt overboord

PS: Supercars op bezoek in IJmuiden aan Zee

PS: Filmpje zeehondje op Kleine Strand IJmuiden aan Zee

PS: Een collega vroeg vandaag hoe het ook alweer zit met dat en wat. Nou, dat zit zo

1 opmerking:

Anoniem zei

arfNou Fokke geweldig deze documentatie
Zullen veel mensen bij mee zijn ook de panorama foto is mooi