dinsdag 15 mei 2012

Vista: niet alles in de krant

Vanochtend in de Haarlemse rechtbank geweest (foto midden), voor een nieuwe zitting in het proces tegen de Vista-bende

Een drugsbende die smokkelde naar het buitenland en drugs verhandelde. Thuisbasis van de bende is IJmuiden. Hoofdverdachte is Freek de K. 

Van de 24 verdachten wonen er elf in de gemeente Velsen. Van De K. wordt gezegd dat hij al een Godfather aan de touwtjes trok. 

Familieleden van hem staan ook terecht: zijn vrouw, broer, neef en zoon. Het is een hechte bende. Vrienden en familie (enkelen van hen ook Vista-verdachten) komen naar de rechtszaal als een van hen terechtstaat. Vanmiddag stond zoon De K. voor de rechtbank, en de tribune was gevuld om hem te steunen.

Vanochtend ging het over een foute politieman. Grappig te horen waar de observatieteams van de politie de Vista-verdachten in de gaten hielden: ze kwamen in de Slingerduinlaan, Waalstraat, Zandhaver, Groot Helmduin en Willemsbeekweg in IJmuiden. Ze filmden de verdachten ook. En luisterden natuurlijk de mobieltjes af. De gesprekken waren in codetaal.

Waarom heet het Vista? Zomaar. Justitie koos de naam voor het rechercheonderzoek volkomen willekeurig. Om te zorgen dat als de naam zou uitlekken, niets zo verwijzen naar de IJmuidense bende.

Dat de Vista-zaak heeft de aandacht van lezers van de krant. Vanmorgen werd een envelop bij de IJmuider Courant bezorgd, verzonden uit Den Bosch. Met de anonieme boodschap dat een familelid van De K. een precaire gezinssituatie heeft. Wat moet je met zulke rare verdachtmakingen? Helemaal niks. 

We volgen veel van de twintig Vista-zittingen. Maar niet alle. Zo waren we er gisteren niet toen vier Vista-verdachten uit Litouwen (de 34-jarige A. D, de 23-jarige M.M en de 47-jarige K.A) voorkwamen. Betrapt bij de smokkel van naar xtc-naar Litouwen.

Ook bij de zaak van vrijdag waren we niet. IJmuidenaar Ton V. (70 jaar!) stond terecht voor de smokkel van 30.000 xtc-pillen naar Litouwen. V. had justitie in Litouwen beloofd te praten over de bende in ruil niet te worden vervolgd. Maar hij hield zich niet aan zijn woord en kwam daarom in Nederland alsnog voor. Tegen Ton V. is vrijdag 30 maanden cel geëist.

Andere recente artikelen over de Vista-zittingen:

Dubbelleven

Jeugdvrienden

De DEA

PS: Vissen op de Zuidpier in IJmuiden

PS: Velsen en de Chinese zusterstad

PS: IJmuidens jongetje vermist

PS: Nieuwe spoorbeveiliging tussen Santpoort-Noord en Beverwijk.
Kijk hier naar een filmpje
Zou het te maken hebben met de kritiek op de spoorveiligheid?

2 opmerkingen:

BamMs breakingview zei

Wist je dat het Rode Kruis ziekenhuis in de financiele problemen zit? Staat in het landelijke avondblad van vandaag.

Fokke Zaagsma zei

Hoi Bamms,
Het nieuws heeft ons bereikt!
We zoeken het uit.
Fokke