vrijdag 18 mei 2012

Hoop op ander HOV-tracé

De Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-bus blijft voor de nodige opwinding zorgen. Er blijven maar ingezonden brieven over het HOV bij de IJmuider Courant binnenkomen. 

Bovenaan een plaatje hoe de HOV-bus er uit gaat zien. Ja, die bus lijkt sprekend op de Zuidtangent.

Het gaat vooral om de route. Velen weten een betere. Zoals Frans Mensonides.

IJmuidenaar Johan Wijbenga ziet toeristen die met de ferry uit Engeland komen wachten bij de rotonde bij het Stadpark (Planetenweg). Die hebben het hele stuk vanaf de Vissershaven gelopen. Met zware koffers. Waarom gaat die HOV-bus niet langs de ferry, vraagt Wijbenga zich af.

Bert van Deudekom uit Velsen-Zuid en het Vellesan College en Technisch College Velsen uit IJmuiden vragen zich af waarom de HOV-bus niet rijdt via het Pontplein in Velsen-Zuid. Daar stopt immers de draagvleugelboot naar Amsterdam.

En Gertjan Hujibens uit Velserbroek vraagt zich af waarom het HOV niet door Velserbroek rijdt. Lees hier Gertjans verhaal.

Helaas voor iedereen (dachten we): de gemeenteraad en de provincie hebben in 2008 al besloten over de HOV-route. Die ligt vast. Met inspraak van u? 

Nee, dat niet. De gemeente Velsen hield geen inspraakrondes over de HOV-route. Er werden alleen klankbordvergaderingen gehouden, waarbij Velsense groeperingen werden uitgenodigd om mee te praten. Maar niet iedereen werd uitgenodigd.

Er is echter hoop voor iedereen die wil een stuk van het HOV-tracé anders wil laten lopen. Zie Santpoort-Noord. Burgemeester en wethouders hebben goed geluisterd naar alle opmerkingen over het eerste stuk van Haarlem-Noord tot aan Broekbergenlaan in Santpoort-Noord. 

Burgemeester en wethouders vragen nu de Velsense gemeenteraad op 7 juni alsnog een ander tracé wil kiezen. In het midden ziet u het tracé dat daar nu wordt voorgesteld, met daaronder een plaatje van hoe het nu is.

Kortom: er is hoop voor iedereen. Met een goede lobby krijgt u de gemeenteraad misschien zo gek dat ze hun eerdere raadsbesluit over het tracé aanpassen. Santpoort-Noord is het bewijs.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke, mooi gevat stuk. Jammer dat je besluit met "Kortom: er is hoop voor iedereen." Dit ruikt naar oproepen met als doel sensatie.

En al die vragen, waarom geen Velserbroek, Velsen-Zuid, Kop van de Haven etc. Tja, het moet geen boemellijntje worden.

Anoniem zei

Jaren geleden was het plan dat de Zuidtangent door Velserbroek zou gaan. Dat leek mij een heel goed plan. Helaas is het bij plannen gebleven. Ik denk dat het uiteindelijk ook zo met het HOV-tracé zal aflopen. En waarom zou je je nog druk maken, er wordt toch niet naar je geluisterd of je wordt uitgemaakt voor een of ander zuur mens dat niets anders heeft te doen dan te lopen zeuren.

BamM´ zei

Het zijn altijd dezelfde die de ingezonden brieven over het HOV schrijven. Kortom ik lees ze niet meer.

Anoniem zei

Waarom doet iedereen toch alsof IJmuiden een metropool is?! Het vervoer van en naar cruiseterminals is en blijft mijns inziens een zaak van de betreffende reisorganisaties en er mag geen belastinggeld voor gebruikt worden. Velserbroek: alleen interessant tijdens spitsuren; daarbuiten loont het niet.

Anoniem zei

Een halte bij de DFDS-ferry is niet nodig, want er vertrekken zelden toeristen met het openbaar vervoer van of naar de ferry.

Daarnaast is de route zoals deze nu geplant staat het beste. Als vaste openbaar-vervoersreiziger wens ik al jaren een fatsoenlijke verbinding naar Haarlem.

Niet via de Velserbroek, maar gewoon zo snel mogelijk richting het station. Via de Velserbroek zou alleen maar meer ellende opleveren.

Wat betreft het pontplein: wie de plannen van het HOV-netwerk goed leest, weet dat er nog een hoogwaardige verbinding komt, namelijk lijn 82.

Lijn 82 en 75 gaan deel uit maken van het R-Net, waar de voormalige Zuidtangent ook deel van uit maakt.

Het R-Net is een samenwerkingsverband van alle openbaarvervoersbedrijven in de randstad. Deze zullen binnen aanzienlijke tijd allemaal onder één huisstijl rijden. Lijn 82 en 75 maken hier deel van uit.

Anoniem zei

Welk station? Station Haarlem Noord/ delftplein?

Anoniem zei

Station Haarlem.

Anoniem zei

Meer over R-Net: http://www.ov-bureaurandstad.nl/files/Het%20gezicht%20van%20R-net_websiteversie.pdf