maandag 16 april 2012

Aan de wijkplatforms

Al jaren steggelen wijkplatforms over hun positie. Die is veranderd. Ze mogen niet meer vooraf meepraten met ambtenaren en wethouders, maar alleen achteraf reageren op gemeentelijke plannen.

Wijkplatforms zijn daarover boos (kijk bijvoorbeeld hier, hier en hier). Er waren heel wat gesprekjes voor nodig om de verhoudingen tussen
gemeente en wijkplatforms weer in goede banen te leiden.

Maar helemaal goed is het nooit gekomen. Donderdag kwam het oude zeer weer naar boven in de gemeenteraad tijdens een nota over burgerparticipatie. Diverse wijkplatforms en andere belangenorganisaties stuurden een gezamenlijke brief naar de gemeenteraad.

Gelezen vandaag in de IJmuider Courant? Wijkplatforms krijgen geen gemeentelijke stukken meer voordat burgemeester en wethouders besloten hebben dat alle inwoners van Velsen ze mogen zien.

En raadsleden ondersteunen dat idee: wijkplatforms moeten zich vooral niet te vroeg met de gemeente bemoeien. Wij zijn immers gekozen en jullie niet - die houding proef je er uit.

Beste wijkplatforms. Als u aan de raadsleden (de volksvertegenwoordigers) niets heeft, is er een andere weg. Kent u de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB)? De gemeente moet zich aan die wet houden.


Ook voordat stukken worden vrijgegeven voor inspraak, ook voordat burgemeester en wethouders er over beslissen, zijn stukken al openbaar.
U kunt als wijkplatform net als iedere andere inwoner van Velsen een stuk opvragen met de WOB.
Niemand hoeft te wachten tot de gemeente de tijd rijp vindt om Velsenaren te informeren.


PS: Wil de echte Daalimpex (Velsen-Noord) opstaan?


PS: Henk Sneevliet gisteren herdacht op begraafplaats Westerveld in Driehuis

PS: Bouwbedrijf Gebr. Stolk is failliet. Hier leest u waarom

PS: Munitie Tweede Wereldoorlog: nog steeds te vinden in de duinen bij Driehuis. Veroorzaakt door die enorme ontploffing in 1945.
Lees hier het verslag

2 opmerkingen:

Ina de Vos, Voorzitter Wijkplatform Zee-en Duinwijk zei

Toen ik het artikel vanmorgen las in de IJC vroeg ik me ernstig af of ik wel aanwezig was geweest bij de raadsvergadering afgelopen donderdag. Dit terwijl ik zelf nog heb ingesproken net zoals 2 andere platformvoorzitters. Ik kan me namelijk niet vinden in het verslag omdat de gemeenteraad wél positief tegenover alle vormen van Burgerparticipatie staat! Zij is van mening dat we juist wél tijdig informatie dienen te krijgen! Er wordt (te)veel nadruk gelegd op de Wijkplatforms terwijl veel meer stichtingen, verenigingen etc. zich bij onze oproep hebben aangesloten. Er zijn heel veel mensen betrokken bij Burgerparticipatie in onze gemeente...We zijn nog bezig een reactie te formuleren als antwoord op het artikel van vandaag..

Ina de Vos zei

Ik krijg zojuist een reactie van Friso Bos, de journalist van het artikel in de IJC én aanwezig afgelopen donderdag. Nu blijkt dat sommige raadsleden/fracties in de raadszaal een andere mening zijn toegedaan dan wanneer je ze een dag later spreekt...zonder toehoorders, zonder camera, maar vooral zonder burgers. Want eigenlijk zijn die burgers maar lastig. Het stuk in de krant was dus niet zozeer het verslag van afgelopen donderdag, maar het resultaat van een vraag die een dag later gesteld is..Gelukkig kan ik mensen WÉL recht in de ogen kijken...bah!!