vrijdag 8 april 2011

Zondag met de bus

Het is zondag 8 mei 2011. Ze woont in woonzorgcentrum De Schulpen in Velsen-Noord. Vandaag wil ze naar IJmuiden. Eerst naar haar dochter. En daarna bridgen. Doet ze zo graag. Het is een van de weinige uitstapjes die ze zich nog kan permitteren.

Haar heup - na die val in 2008 gaat het lopen nu eenmaal moeilijk. Erg moeilijk. Maar bridgen doet ze al zo lang in IJmuiden. Dat wil ze blijven doen, nu het nog kan op haar zeventigste.

Autorijden kan ze niet. Ze heeft ook geen geld voor een auto. Dus ze neemt iedere zondag de bus. Al de hele week heeft ze lopen piekeren wat ze moet doen. Ze is de hele week al licht paniekerig. Bus 77 - de enige bus door Velsen-Noord. Die rijdt sinds vorige week niet meer op zondag.

Hoe komt ze nu naar IJmuiden? De pont is niet ver weg. Zal ze gaan lopen? Toch meer dan een kilometer. Haar heup.

Lopen naar het station in Beverwijk? Vroeger pakte ze lijn 77 naar het station. Om dan verder te gaan met bus 74. Maar ja - haar heup.

Misschien moet ze die OV-taxi eens bellen. Vroeger deed Connexxion dat, weet ze, maar sinds januari is het een ander bedrijf. Maar wie? Hoe heet dat bedrijf? Wie moet ze bellen? Op de sites van de provincie en de gemeente Velsen vindt ze geen informatie over de OV-taxi.

Ze belt een gewone taxi. Een duur ritje, is het, met haar AOW'tje. Dit kan ze echt niet elke zondag meer doen.

Bezuinigingen bussen: lees hier.

Advies van de adviesraad: lees hier.

De gevolgen: lees hier.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Alsof Youp van 't Hek het geschreven heeft in zijn wekelijkse column in NRC. Compliment!!

Bild am Montag zei

Dit lijkt me een mooi begin van een feuilleton.

Klaas (Nick) Strooker zei

Ja, het blijft een slechte beslissing van de provincie, kun je verwachten met dit college van gedeputeerden.

De OV taxi is nog steeds te bellen via 09008684.

Vraag me trouwens af wie in de advies raad zit voor de buslijnen, vast geen gebruikers

Bild am Montag zei

Groenlinks licht uit het provincie bestuur... Dat is waarschijnlijk de reden van de opmerking van Klaas.GL was daar aardig boos over. Vergetende dat GL een paar verkiezingen geleden gewoon doorging met het oude provinciebestuur terwijl een andere partij de verkiezigen had gewonnen en de grootste was geworden... Het is natuurlijk een schande dat Meerhof is gepasseerd. Nota bene door iemand die politiek van Brinkman dus de politiek van de PVV wel ziet zitten. Met die Talsma haalt de provincie eigenlijk de PVV binnen het college. Schande PvdA!!!