zondag 10 april 2011

Dreunen galmen vanaf het eiland

Zware dreunen galmden gisteren en vandaag over IJmuiden. Voor sommigen was het gissen. Lezers van de IJmuider Courant wisten dat het ging om de re-enactment op Forteiland. Ze konden er via een aanbieding van de krant naartoe.

Amateuracteurs spelen Duitse en Nederlandse militairen na, met wapens en in uniform. Uit de periode voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog, en uit de Tweede Wereldoorlog. De re-enactment was een vervolg op de succesvolle editie van vorig jaar.

Dit weekend trok het spektakel ruim duizend bezoekers naar het bijzondere eiland voor de sluizen van IJmuiden. Lees en kijk hier naar een verslag van gisteren.

De zware dreunen werden veroorzaakt door het carbidschieten. Kijk hier hoe gisteren geschoten werd. Carbidteams waren eerder dit jaar te gast op Forteiland. Toen sneuvelden meteen de ramen.


Er werd niet alleen met hulp van carbid geschoten. Duitse en Nederlandse troepen schoten ook met mitrailleurs en geweren – met losse flodders, natuurlijk. Kinderen vonden het prachtig. Eigenlijk zag ik iedereen genieten.
(Meer foto's: hier en hier)

Voor kinderen was het hoe dan ook feest. Er werd geklauterd door de bunkers, ze konden een stormbaantje van de Natres afleggen en in het fort liepen echte boeven in zwartwitte boevenpakken. Prachtig vonden ze het.

PS: Forteiland werd gisteren ook uit de lucht gefilmd, met een vliegtuigje dat vertrok bij de IJmondhaven in IJmuiden. Zie dit filmpje.

1 opmerking:

Anoniem zei

Fokke het was een prachtig gehoord die schoten van het eiland echt weer iets historisch