donderdag 2 september 2010

Kennemerplein is vreemde eend

We verhuizen dus met de redactie naar de Kennemerlaan in IJmuiden. Dat is die laan met dat 'gat' er in. Dat gat heet: Kennemerplein.

In 1999 werd de Kennemerlaan aan beide kanten van het plein opnieuw ingericht. Maar het Kennemerplein werd overgeslagen: zie hier de overgang. Een vreemde eend in het midden van de laan.

Twee jaar geleden vroeg ik me in een blog al af wanneer het Kennemerplein zou worden afgemaakt.

Deze week kwam ik bij toeval op internet de ontwerper van de nieuwe Kennemerlaan tegen. Hij had ook een ontwerp gemaakt voor een nieuw plein: zie plaatje boven. Zou dat er ooit komen?

Mijn voorkeur: breng het Kennemerplein terug naar vroeger. Zie de oude ansichtkaarten onderaan op de blog.

PS: Erik Baalbergen uit IJmuiden reageert meteen op deze blog. Hij meldt het volgende:

,,Even reageren / aanvullen op je blog over het Kennemerplein, specifiek 'breng het Kennemerplein terug naar vroeger'.

Hopelijk dan niet op exact dezelfde plek, want dan moeten de blokken links en rechts van de Kennemerlaan ten oosten van het huidige plein gesloopt worden!

Het vooroorlogse Kennemerplein lag een blok verder naar het oosten; zie bijgaand fragment van een plattegrond van IJmuiden uit 1933. Ter oriƫntatie: zie de Edisonstraat en Houtmanstraat.

Overigens staan de twee gebouwen op de bovenste tekening van jouw blog er nog steeds.''

PS: Ik was op de Hiswa en hoorde daar weer veel fietsers mopperen. Ze wilden naar het strand, maar zagen het eind van de Kennemerboulevard geblokkeerd door de Hiswa-entree.
Geen fietsenstalling daar. De beveiligers verplichten mensen hun fiets de boulevard op te duwen om daar te stallen.
Vorig jaar: precies hetzelfde euvel. De Hiswa beloofde toen serieus naar de klachten te kijken. Dat is dus niet gebeurd.

5 opmerkingen:

Mario Lettenmeijer zei

De manier om van het Kennemerplein iets te maken is: De Vomar te slopen en groter met ondergrondse parkeergarage terug te bouwen (ze willen tenslotte uitbreiden)
Hierdoor heb je de parkeerplaatsen aan de voorkant van de Vomar niet meer nodig en kan het hele plein benut voor de vernieuwing en kan het autovrij gehouden worden. Ikzelf zou dan een spiegelbeeld plein maken (aan beide kanten van de weg exact hetzeldefde plein!

Anoniem zei

haha kom, jij wist bij het plaatsen toch wel dat het plein toen ooit verder in de kennemerlaan zat of niet. Ik heb de kaart eerder gezien viel me direct op. Maar dat was een mooi plein(gezien op de kaart aangezien ik het zelf nooit heb meegemaakt).
Dat soort oude classics hadden ze moeten houden in IJmuiden.En je bedoeld de fietspaden die ze hebben aangelegd en inderdaad niet op dat plein. Nou hou een vragenactie dan zal je zien dat bijna iedereen dat een drama vind en dat de oude situatie nog beter was. een garage onder de vomar is een goed iets en dan weer wat moois van het plein maken.
Leuke blog trouwens complimenten maar weer eens. groetjes

ahaar zei

Sloopt de vomar eens. Bouw dan een parkeergarage met een nieuwe, grotere vomar, erbovenop.

Een duurdere oplossing is de vomar onder het plein, maar dat zal het wel nooit worden.

De vomar zou geheel verbouwt worden in 2010. Nou, volgens mij komt daar niks van, als ze toch wat willen gaan veranderen.

Oja, Het is wel erg stil omtrent de centrumplannen. Beetje vreemd he?

Anoniem zei

Hoe hebben ze (ik was er niet bij...) het nieuwe stratenplan bij die Dudok kunnen neerleggen...? En dan nu nog steeds die erfenis beschermen, ongelofelijk...

Fred.

Anoniem zei

Onze opeenvolgende gemeentebesturen zijn altijd goed geweest in het maken van plannen. En slopen. Na 30 jaar plannen maken is IJmuiden nog steeds een stedebouwkundige treurnis vol met kale zandvlaktes.